2019-03-16 96 瀏覽
每一年既3月都會同個好姊妹食餐好既慶祝我地既相識紀念, 今年都唔例外大家都鍾意食日本料理, 成日食壽司刺身果D冇乜特別, 呢間餐廳有提供Omakase但我地就冇嘗試到, 就試左食活海鰻為主既菜式入左門口之後就見到有BAR臺, 有師傅即場整刺身同料理地方好寬敞, 座位都係以梳化為主,裝潢簡單而高貴, 環境十分舒服我地既座位接近水吧果邊, 左手邊有用酒樽做既間隔特別得黎又靚, 搞到我地成日望住D酒樽活海鰻盛宴由季節沙律開始, 芥茉沙律醬配沙律菜再有炸活海鰻既魚皮, 魚皮食落去一D都唔油, 唔錯唔錯一個好既開始跟住就係上刺身, 有甜蝦, 油甘魚同帆立貝各2件刺身都好新鮮, 但我特別欣賞個甜蝦, 因為好耐冇食過質素咁高既甜蝦而家出面食果D甜蝦都冇乜味, 呢度既勁鮮甜!!接住就係活魚刺身 (池魚), 師傅將原條活魚起肉有刺身片及他他刺身, 落左薑蓉, 芝麻同蔥粒池魚本身味道較濃, 加左薑蓉, 芝麻同蔥粒食落去令味道清新左跟住就係蒸年糕, 係咁多道菜入面我最鍾意呢個年糕我地平時食開都係甜既, 咸既年糕我真係第一次食呢個年糕食落去有2種口感, 上脆下軟, 因為個底有濃湯浸住濃湯個味唔算好濃, 唔會搶
但我地就冇嘗試到, 就試左食活海鰻為主既菜式

入左門口之後就見到有BAR臺, 有師傅即場整刺身同料理
地方好寬敞, 座位都係以梳化為主,
裝潢簡單而高貴, 環境十分舒服

我地既座位接近水吧果邊, 左手邊有用酒樽做既間隔
特別得黎又靚, 搞到我地成日望住D酒樽

活海鰻盛宴由季節沙律開始, 芥茉沙律醬配沙律菜
再有炸活海鰻既魚皮, 魚皮食落去一D都唔油, 唔錯唔錯
一個好既開始
季節沙律

跟住就係上刺身, 有甜蝦, 油甘魚同帆立貝各2件
而家出面食果D甜蝦都冇乜味, 呢度既勁鮮甜!!
刺身盛合

接住就係活魚刺身 (池魚), 師傅將原條活魚起肉
刺身片及他他刺身, 落左薑蓉, 芝麻同蔥粒
活魚刺身

跟住就係蒸年糕, 係咁多道菜入面我最鍾意呢個
年糕我地平時食開都係甜既, 咸既年糕我真係第一次食
呢個年糕食落去有2種口感, 上脆下軟, 因為個底有濃湯浸住
濃湯個味唔算好濃, 唔會搶走左包住係年糕入面鰻魚既味道
個年糕帶好輕微既甜味, 夾埋湯汁同海鰻一齊食味道出乎意料地夾
活海鰻蒸年級

海鰻天婦羅炸槳唔厚, 加埋甜甜地中帶點酸既醬汁
味道唔錯
活海鰻天婦羅

籠仔蒸飯係原籠蒸出黎, 唔係將煲好既飯放入個籠仔度
海鰻既外面燒到有少少脆身, 口感極好, 超好味
另外不得不讚既係佢個飯, 飯味好香, 少少黏口又帶D油香
活海鰻籠仔蒸飯

最後就係呢個海鰻玉子蛋糕, 望落去同平時食開既冇乜分別
食落去口感似食緊蛋, 蛋糕本身帶少少咸味, 加埋旁邊既黑糖糖槳食味道都幾好
活海鰻玉子蛋糕

活海鰻SET $488/位, 可能大家會覺得有D小貴, 但絕對物有所值
咁特別既料理唔係每一度都食到
2019-03-12