2023-03-24
得閒食下素菜都係一個健康嘅選擇! 位於荃灣沙咀道寶蓮素食重開啦。寶蓮素食由舊式齋舖轉型做自助餐, 主打中式素食, 菜式無五辛類但部分含蛋🥚類。今日唔係初一/十五嘅日子, 我地約7:00到, 但都有數十枱客食緊。晚餐推出咗自助餐素食性價比高咗, 有超過30-40款美食, 仲要經常轉換款式保證有新鮮感。 前菜/沙律🥬有沙律菜, 雜果沙律, 羽衣甘藍, 秘製珊瑚草, 醃蘿蔔, 粟米🌽粒, 車厘茄🍅, 涼拌蓮藕片, 陳醋雲耳, 紅腰豆, 涼拌大豆芽, 橙,🍊 仲有我最愛嘅酸齋, 咖哩齋, 滷味齋, 齋叉燒, 齋雞粒, 炸物有炸蜜瓜奶, 炸羽衣甘藍, 秋葵天婦羅, 香酥炸藕片, 南瓜天婦羅, 茄子🍆天婦羅, 蕃薯天婦羅, 椒鹽豆腐, 炸海鮮卷, 炸蓮藕片, 炸金針菇, 炸饅頭....每款好睇又好食, 真係令人食不停呀! 芋頭魚都係我最愛呀, 配埋佢嘅甜酸汁, 又係好食到唔停得口呀! 小菜主食類都有好多, 魚香茄子🍆, 蘿蔔炆支竹 素咕嚕肉, 炒椰菜, 炒蓮藕片, 豉椒牛肉炒涼瓜, 翠玉瓜炒素蝦,大豆芽炒本菇, 紅燒豆腐, 炒飯, 雪菜炒米, 炒麵, 粟米🌽粥, 綠豆沙, 喜出望外嘅仲有好好食嘅碗
小菜主食類都有好多, 魚香茄子🍆, 蘿蔔炆支竹 素咕嚕肉, 炒椰菜, 炒蓮藕片, 豉椒牛肉炒涼瓜, 翠玉瓜炒素蝦,大豆芽炒本菇, 紅燒豆腐, 炒飯, 雪菜炒米, 炒麵, 粟米🌽粥, 綠豆沙, 喜出望外嘅仲有好好食嘅碗仔翅呀! 另外仲有即蒸點心, 燒賣, 粉粿, 鹹水角, 煎堆 (紅豆蓉餡), 限量限時手快有手慢冇。
真冇諗過素食都可以咁多元化, 有啲做到好似真嘅肉類一樣, 真係大人小朋友都啱呀! 另外又有熱飲下枯草同埋陳皮普洱, 飲完之後好順口, 真不錯!
#寶蓮素食#baolianvegetarianfood#素食#vegetarian #hkfoodie #foodie#buffet#自助餐#荃灣#荃灣美食#素食自助餐#vegetarianbuffet #齋舖 #傳統齋菜 #中式素食 #素食晚餐 #無五辛