2020-10-06 22 瀏覽
兩位大食友人都好鍾意食泰菜,幾乎每次見面都會食泰菜,今次都唔例外。友人喺大角嘴返工,話附近有間泰菜幾抵食,帶咗我哋去試。行到身水身汗,好需要一杯凍飲。我點咗泰式奶茶,夠哂冰凍,泰解渴。友人們點咗火龍果芝士冰沙同椰青。火龍果芝士冰沙幾新穎,味道出奇地夾,似奶昔。泰式鐵板蠔仔炒蛋 - 好多蠔仔,點埋個酸辣醬幾好食,蛋香味同蠔仔鮮味天衣無縫。鮮蝦札飲米紙卷 - 越式健康春卷,點酸甜汁,清新開胃,一道絕佳嘅開胃菜。蒜蓉包 - 金磚形狀,好濃郁嘅牛油香味,炸得爽脆,擺盤都好精美。冬蔭功海鮮湯 - 好足料,有蝦、魷魚同青口,湯頭酸辣,泰好味了!泰式牛肉濕炒河 - 好有鑊氣,炒得好香,又有好多蔬菜,健康!泰式燒雞 - 值得一讚係個雞醬,同燒雞好夾。用咗香茅同檸檬葉嚟醃雞,好惹味。甜品點咗芒果糯米飯,糯米飯好出色,唔會太鹹,好鍾意。芒果亦好清甜。