2019-09-07 71 瀏覽
今晚同老婆黎到尖沙嘴厚福街諗住醫肚,試一試呢間泰式船麵。見鋪頭都算幾企理光猛,再望一望個menu一碗麵價錢都幾實惠。 我地最後決定叫一個湯麵同撈麵兩份分。豬肉豬肉丸豬潤湯麵(河粉)呢款三豬湯麵既湯底好濃郁,而河粉都幾大塊厚滑有質感,食落好有嚼勁,吸埋湯既精華簡直一流。再配返豬肉片豬肉丸豬潤仲有炸豬皮,都幾豐富。豬肉豬肉丸豬潤撈麵(金邊粉)撈麵方面我地特登叫金邊粉,因為貪佢夠幼身比較易撈。 其實只要簡單撈一撈佢地既醬油同魚露,成碗麵鮮味即刻level up. 串燒泰式豬肉丸子串燒一向都別有一番風味,呢款豬肉丸子亦唔例外。 豬肉丸子彈牙入味,配以泰式醬汁,風味尤佳。熱柚子蜜糖茶呢杯茶唔太甜,一路飲一路散發淡淡既柚子清香,氣味芬芳怡人泰式紅豆冰呢度既紅豆冰值得欣賞既係佢將冰打碎成沙冰咁同奶味幾濃,而且紅豆份量都唔少,無偷工減料,抵讚

豬肉豬肉丸豬潤湯麵(河粉)

豬肉豬肉丸豬潤撈麵(金邊粉)

串燒泰式豬肉丸子

熱柚子蜜糖茶
呢杯茶唔太甜,一路飲一路散發淡淡既柚子清香,氣味芬芳怡人

泰式紅豆冰