2017-04-11 323 瀏覽
是日晚上一早約好左同 中同慶祝生日,指明要食泰菜,以前中同聚會食泰菜 我地都必定會去九龍城,今次我地決定試下其他區有名的泰菜餐館,呢間新泰距離灣仔地鐵站唔算遠,步行大約5分鍾左右,沿途會經過幾間酒吧。到達餐館地址後,入到去有兩層,當時門面無人,我地就直接上二樓了。由於我地一早book左枱,服務員帶我地去到一張已預留既枱,可能平日既關係,餐館當時並無太多的客人,環境不錯,有一間小獨立的空間,接待我地的人係真‧泰國人,我地四個當時都好肚餓,所以快手就點好食物了。首先送到的是三款不同口味的泰式特飲,我地分別點了芒果冰沙、菠蘿冰沙和椰青冰沙,芒果冰沙我和朋友們都一致認為不過不失;菠蘿冰沙還好,菠蘿味香,有果蓉,入口感覺非常fresh;最後椰青冰沙係本人極推介,雖然價錢並不算便宜($55),但即使我個人本身不太喜歡椰青味,我都愛上呢個椰青冰沙,喜歡椰青的人必定要試,質感同味道似牛奶椰青沙冰,有雪糕的口感,非常特別!先來的是被列為沙拉的肉碎生菜包豬,個人認為呢個生菜包非常岩自己口味,我本身對辣麻麻地,平時食生菜包我都是一塊起兩塊止,但今次豬肉非常香口,香料的辣非常刺激,會令你想繼續食,非常特別。之

特式飲品
肉碎生菜包豬
之後來的是炭燒豬頸肉,基本上每次食泰國菜,豬頸肉都是必點的,豬頸肉唔肥唔瘦,入口超香,超好味既係佢既醬料,唔算辣,但非常好味
必食推介之一。
炭燒豬頸肉
之後仲有一個卷,香芒牛油果軟殼蟹卷,我本身非常喜歡食米卷,呢個卷材料係吸引,芒果、軟殼蟹,米紙薄其實唔錯,但整體味道一般,普普通通。
香芒牛油果軟殼蟹卷
是日我地覺得呢個係麻麻地,我地幾個本身對貴妃苗有期望,呢個貴妃苗清淡,如果喜歡清淡泰菜的人應該會喜歡呢個,但我地比較喜歡口味刺激小小,下次應該會叫返馬拉盞炒通菜,應該岩啲我地口味。
蒜蓉炒貴妃苗
最後就係我地個泰式蝦炒金邊粉,上面有一層薄薄既格仔蛋,蝦夠爽,味道酸酸甜甜,岩岩好,唔會太酸唔會太甜,值得一試,反而如果下次再黎我地想試金邊粉炒海鮮。
泰式蝦炒金邊粉
食左5個餸我地覺得未夠喉,決定叫多個芒果糯米飯,呢個芒果糯米飯好好味
,佢有齊黑白糯米,超香,芒果唔算好甜,好彩有糯米同個汁搭救,真係好好味,我地4個人share1個岩岩好。
芒果糯米飯
整體而言,呢間泰菜係真‧泰國人經營,泰菜味道算正宗,食物質素真係有泰國正宗味道,價錢唔算太貴,灣仔區呢個價格算可以。個人極推介肉碎生菜包豬同椰子沙冰,真係好好味!
2017-04-10
特式飲品