2018-09-24
係九龍灣區返工既朋友,唔知你地有冇行經宏照道發現到呢間打正旗號專賣泰國雞既小店?之前有同事講開呢度轉左手開左間新既泰式野,仲試過話味道不俗,咁當然咪執輸搵次跟埋佢去買。舖面唔算特別大間,可能主要以外帶為主,係等候取餐既幾分鐘內都見唔少人黎幫襯。先講返個MENU先,除左招牌雞之外,仲有其他系列譬如泰式雞絲,冬蔭公,青或白咖喱,酸辣撈,特盛及船河之類,價錢由34起到45不等,跟餐包是日飲品一杯。招牌雞飯,皮薄嫩滑,雞油飯就夠硬身煙韌但入口略嫌唔夠油香,可以有改進空間咁多樣選擇之中,特別鍾意佢地既冬蔭公雞湯河。一來酸酸辣辣就最岩自己口味同埋會幾開胃,份量OK唔會湯多過粉,雞肉鮮嫩白滑。湯底都幾濃郁,數得出既草菇、洋蒽、香茅、南薑、香葉、蒜頭、指天椒、冬蔭功辣醬都齊晒。揭開蓋後,一陣又一陣既香辣氣味迎面撲鼻,真係難以抗拒。趁熱咬一啖雞肉再加一口辣辣地既湯,感覺非常暖胃之餘,即刻精神晒!唔太鍾意刺激口味既都仲有好多選擇,我都有試過佢地既招牌雞湯河,不過講到惹味方面當然比唔上冬蔭公正,總言價錢同份量算係合理,不妨一試