2017-10-08
九龍城出名泰國餐廳多,訛稱 泰國華僑的我,經常去九龍城食泰國菜, 捐窿捐la~搵到呢間新開既, 而且見佢裝修幾靚.食泰國野 必嗌冬陰功, 呢個冬陰功有著好濃既椰奶香味, 酸辣醒胃得黎, 再有一陣奶香, 覺得好易入口, 而且材料都好足. 香料比較多, 一d 都冇少, 而且d 蝦都好生鮮. (生鮮既蝦都系冬陰功的精髓)之後再黎一個拼盤, 有我最愛的蝦餅 魚餅 春卷, 仲有一個用蕉葉包住既雞肉. 蝦餅大大粒 好抵食, 又好味. 另外那個用葉包住既雞粒都好好味, 雖然我唔知道叫咩名, 不過肉唔會好乾, 岩岩好. 壓續出場就係那個麵包咖喱軟殼蟹. 中意泰式咖喱, 相對於 印度咖喱 又不會太濃, 而又惹味過日本咖喱. 齋睇個色已經好吸引, 一上台就見一大個包, 裡面裝滿咖喱同軟殼蟹. 香味濃郁. 而且咖喱出jor 同蟹一齊食外, 仲可以點麵包食. 送飯一流. 因為我地兩條友, 食埋個麵包都覺得壓力大!!PS 推薦個麵包咖喱 2-4個人食, 因為分量真係唔細. 因為咖喱油膩, 食幾下就好快飽!而且老闆好好禮貌, 準備食完時候, 都會問食客覺得如何. 覺得佢好有誠意!