2017-11-07
星期六放假同朋友去左深水埗行黃金, 行到咁上下, 朋友話去喺附近食埋野, 我記得之前食過一間叫阿來既泰菜唔錯, 就喺天悅廣埸果邊。去到門口有唔少人等緊, 不過好好彩, 咁岩等兩人位既唔多, 我同朋友等左陣就有位坐喇因為今日特別想食肉, 所以我地好貪心咁叫晒豬牛雞既小菜首先有海南雞, 雖然只係叫例牌, 但都幾大碟。落單既時候特登叫左走翼, 咁就可以滿足我同朋友食啖啖肉既願望! 海南雞既肉質好滑, 唔算太多脂肪, 但一d都唔「鞋」,味道岩岩好!之後就有個豬仔脾, 平時食泰菜都鍾意叫豬仔脾, 而依度既豬仔脾尤其好食! 雖然豬仔脾連埋d皮睇落有d肥, 但其實係油而不膩, d皮煙煙un un好好咬口, 而豬仔脾肉都好嫩, 係今餐最好食既一樣!之後我地仲叫左個咖哩牛腩, 黎食泰菜點可以唔叫curry, 而食curry就梗係要叫埋薄餅! 咖哩牛腩連煲上, 熱辣辣!睇見都開胃! 個薄餅有兩塊, 我同朋友一人一塊, 用黎點curry食, 味道好match! 而d牛腩都好夠牛味, 不過略嫌多左少少肥, 鍾意食肥既朋友一軼覺得正, 可惜我自己就喜歡瘦腩多d朋友仲叫多左杯青檸梳打, 佢話幾好飲, 不過我就冇試
因為今日特別想食肉, 所以我地好貪心咁叫晒豬牛雞既小菜
朋友仲叫多左杯青檸梳打, 佢話幾好飲, 不過我就冇試喇~
叫左三個菜, 加一個薄餅同野飲, 都只係二百幾, 真係平靚正, cp值一流!