餐廳:BTS美食站 (九龍城)地址:九龍城南角道11號地下前排去咗銅鑼灣嘅小曼谷泰國美食站 @minibangkok 食泰國菜🇹🇭,得知佢哋喺九龍城有一間食更地道船粉嘅分店,緊喺唔可以錯過啦😋呢間BTS美食站 @___93ieo 開咗大約4年,餐廳以泰國曼谷地鐵為主題🚇,而BTS就喺曼谷地鐵公司嘅名,入到餐廳見到好多裝飾同佈置都喺同曼谷地鐵有關,佢哋個餐牌亦參考咗當地地鐵線路圖嘅設計,勁有特色😎✝️牛丸牛肉船粉 $63呢間餐廳嘅與別不同之處緊喺有其他分店無嘅船粉🍜,湯底用咗壓爛嘅豬紅同椰漿整成非常地道嘅泰式風味,仲加入咗牛柏葉,尤其九龍城區住咗好多泰國人,啱晒佢哋嘅口味👍,唔好以為望落豬紅色就會好濃味,其實食落又唔差,仲幾惹味吸引,牛丸同牛肉份量仲要好多,絕對抵食,推介大家試吓香港好少見到嘅正宗泰式船粉😋✝️泰脆炸豬手(細份) $128炸豬手喺餐廳嘅招牌菜,有細份同大份,細份都已經有成隻豬手份量🐷,餐廳仲好好預先切開十幾舊,3-4個人share都夠食,香脆嘅皮包住少少嘅筋同脂肪,同埋酥香嘅豬手肉,配埋泰式涼菜同泰式炸蝦片,呢個價錢都真喺平🤑✝️椰汁雞湯 $85椰汁雞湯舀到7-8碗🥣,入面有啲
餐廳:BTS美食站 (九龍城)
地址:九龍城南角道11號地下

呢間BTS美食站 @___93ieo 開咗大約4年,
餐廳以泰國曼谷地鐵為主題🚇,而BTS就喺曼谷地鐵公司嘅名,

✝️牛丸牛肉船粉 $63

✝️泰脆炸豬手(細份) $128

✝️椰汁雞湯 $85
椰汁雞湯舀到7-8碗🥣,入面有啲嫩滑雞件🐔、雜菌同洋蔥🧅,
酸酸甜甜嘅椰汁香入面帶有陣陣鮮雞香,仲有啲香料嘅香味,愈飲愈覺得開胃😆

✝️泰式蒜茸包 $32
一份有4大舊蒜茸包,不過就唔喺我預期嘅香脆口感,反而喺煙韌嘅感覺,蒜茸香幾出🧄,蘸湯或者咖喱嚟食最適合不過😙

餐廳除咗喺黃店💛,平時仲不遺餘力做好多善事,例如早前佢哋就送咗200個飯盒比有需要嘅老人家🧓,勁有心💕,值得大家去幫襯吓
2021-10-05
8 分鐘 (堂食)