最近泰王登基,雖然唔能夠直搗泰國一覽佢o既風彩,但食番間decent o既泰國菜館,都算感受o左呢股洋溢o既氣氛了吧!呢間餐廳,唔算好大間,但牆上掛上唔少好似大象同佛像呢d 掛畫,天花安o左蓮花燈,仍然滲出一昧淡淡o既泰式風情。菠蘿海鮮炒飯($89,應該要加一但唔知點解無收到) 以原隻菠蘿呈上,賣相幾靚幾吸睛,我地都爭住影相。冧到好鬼高,要小心d 滭,唔係就會跌到一檯都係……個飯有兩隻大蝦,裡面用上魷魚等o既海鮮,同菠蘿一齊快炒,充滿香氣,食落因為菠蘿而帶點微酸o既味道,好讓人開胃!湯粉係東南亞菜o既代表作,當然要點番個,叫o左個扎肉湯粉($59)。粉底有住多種選擇好似金邊粉同檬粉之類,我地最後揀o左河粉。札肉好厚身,有四大塊。佐料除o左有生菜、芽菜同蘿蔔呢d常見o野之外,仲附上一片類似炸雲吞皮o個d 仆仆脆,幾有特色。本來想仲叫多個香芒黑白糯米飯($55) 作為甜品,但咁o岩未能提供,所以改o左個小食,試o左碟bbq menu 上o既燒雞翼($55)。嘩好邪惡呀燒到咁燶咁香口,層皮好脆,裡面d 肉燒到好結實,就咁食已經好惹味,點埋泰式辣醬就仲正啦!飲品淨係點o左一杯,叫o左杯椰汁涼粉

菠蘿海鮮炒飯 ($89)
菠蘿海鮮炒飯

扎肉湯粉 ($59)

燒雞翼 ($55)

飲品淨係點o左一杯,叫o左杯椰汁涼粉冰($28)。食泰國菜果然都係要飲番d 椰汁或者青檸呢d 先夠風味,甜甜o既椰漿非常解渴,同埋佢d 涼粉俾得好多,夠晒足料。
椰汁涼粉冰 ($28)
菠蘿海鮮炒飯 ($89)
燒雞翼 ($55)