2020-01-29
近期因為武漢肺炎喺香港蔓延,我哋都係留喺屋企,唔太想出街,但真係坐到發霉,所以就搵啲戶外活動同M佬去行吓。今日就同M佬揸車去燒吓嘢食啦,任食燒烤場有唔少選擇,但呢間位於上水嘅歡樂今燒BBQ就主打泰式燒烤,一於試試啦。呢度嘅燒烤嘢食全部都放喺雪櫃自取,而重點嘅當然係泰式燒烤啦,呢度嘅肉類由泰國大廚主理,以唔同嘅泰式醬料醃製,包括泰式沙嗲醬、甜辣醬兒童口味、豬頸肉醬、泰式wasabi 汁、中辣、大辣醬等。燒完仲可以加上泰式醬料呀添!雞翼燒嘢食又點少得雞翼,平時燒雞翼都係蜜糖、蒜蓉同黑椒,呢度就有冬陰功、青咖哩、香茅同薑汁,醃得好入味。豬仔髀憑券可以換領羊架或豬仔髀一份,我哋兩個都唔食羊,所以都揀咗豬仔髀。豬仔髀好嫩滑,而加上佢嘅秘製醬汁,更突出佢嘅香濃肉味。其他選擇而雞扒、豬扒同豬頸肉都用泰式醬料醃製,好有新鮮感。除此之外,仲有我哋燒嘢食常見嘅一口牛柳粒、雞腎、魷魚、丸類同腸仔,選擇非常多。蔬菜包蔬菜嘅選擇有什菜包、金菇、粟米同蕃薯,細心加上牛油同包好晒,食得夠晒方便!但每包份量唔多,仲要每人限攞兩包,想幫人攞埋都話唔得,呢個位就孤寒咗少少,希望可以改善吓啦。
雞翼
豬仔髀