2022-11-27 879 瀏覽
今天晚上,一家人正在考慮晚餐食咩嘅時候,我奶奶突然心血來朝話想食泰國菜,點知老爺即刻講左一間位於西貢嘅泰國餐廳,佢話之前有去幫襯過,話啲野食都幾好味,所以亦都提議我哋今晚係呢間餐廳食晚飯。冇錯!呢間餐廳就係西沙茶座。西沙茶座係位於西貢一條大馬路嘅旁邊,雖然交通有啲唔方便,但我哋一家六口自己揸車過去,有車位可停車,已經解決左搵唔到位泊車嘅問題。我哋大約18:00來到餐廳,餐廳仲未有客人入坐,我哋係第一枱客人。餐廳雖然位置有啲偏僻,不過勝在裝修十分有個性和優雅,大大隻字寫住「西沙茶座」,一定唔會去錯。此外,餐廳門口亦擺放著一尊四面佛,睇到這尊佛像,仿佛自己已經置身在泰國一樣。職員問我哋想坐喺室內定室外?我哋揀左室內嘅枱坐低,因為有小朋友,坐係室內比較好啲。安頓好之後,粗略睇左一下餐牌,我哋都商量過食咩之後,就叫餐廳職員過嚟落order,職員嘅服務態度超好,order野食嘅時候亦都有講有笑,而且十分熱情,值得一讚!最後,我地order左九樣野食加一份甜品:泰式豬頸肉、明爐燒烏頭鍋、碳燒皇帝魷筒、香葉炒豬肉碎(生菜包)、馬拉盞炒通菜、泰式蟹肉炒飯、咖哩牛腩、印式牛油烤餅+蒜蓉烤餅同埋碧綠千層糕
最後,我地order左九樣野食加一份甜品:泰式豬頸肉、明爐燒烏頭鍋、碳燒皇帝魷筒、香葉炒豬肉碎(生菜包)、馬拉盞炒通菜、泰式蟹肉炒飯、咖哩牛腩、印式牛油烤餅+蒜蓉烤餅同埋碧綠千層糕。
我哋一致認為烏頭鍋、咖哩牛腩最值得推介比未去西沙茶座食野嘅朋友一試。因為烏頭鍋用左泰式煮法去烹調,既冇魚嘅腥,亦帶出鮮味。
此外,咖哩牛腩用黎送飯就一流,唔算太辣,唔食辣嘅朋友都可以一試,牛腩十分入味和好淋,超好味

最後,九個野食、一個甜品同一碗飯埋單都係$1300左右,今次好抵食同食得好愉快。
青擰蒜粒明爐烏頭鍋
2022-11-09