田心村路邊,多人去,睇落似街坊食開。價錢中挺。飛天通菜,原本真係飛曬鑊,相傳係泰國大排檔用來吸引食客嘅手段。咁係田心村緊係無人同你飛鑊,但道菜本身都有基本要求,就係要用指天椒爆炒先夠香、爽。點知呢度用紅燈籠椒,仲要得一細條,以為係唔小心跌咗,濫竽充數,是是但但。豆醬唔夠惹味,所以成道菜無驚喜,但好彩通菜當做,所以菜身夠嫩之餘有通菜要嘅爽。金邊粉,泰國菜基本盤。呢度鑊仔上,咸、亂、無層次。係咪好難食?又唔可以咁講,味道有,料亦足,但食落口就係,喇埋一舊,得個咸字。香呢?微辣呢?落咁多花生都唔覺。啲粉唔彈唔爽,一pat pat,聽落好似好高要求,但無嘅,女朋友話食落去以為擔擔麵,我覺得fair enough,擔擔麵都未和稀泥到咁,無所謂嘅話其實ok。壓軸出場,當晚精選。學名:也甚文咖喱羊架;價錢:$88第一眼見到,見到佢又鑊仔上,以為新鮮熱辣,點知鑊下面無蠟燭。第二眼見到鑊上面啲黃色塊狀物,諗住係咖喱薯仔,點知係菠蘿,又辣又酸。羊架都四件,不過嚴格來講唔係羊架嚟,叫做係,羊肉夾啲骨,十二成熟,唔記得熄火級嘅軔。臨走飲杯龍眼水,甜到漏,糖漿唔洗錢。龍眼肉好咬口,但其實求其搵粒桂圓都彈牙,所以
田心村路邊,多人去,睇落似街坊食開。價錢中挺。
壓軸出場,當晚精選。
學名:也甚文咖喱羊架;價錢:$88
龍眼水
臨走飲杯龍眼水,甜到漏,糖漿唔洗錢。龍眼肉好咬口,但其實求其搵粒桂圓都彈牙,所以唔關間餐廳事。你以為食完咁多重口餸可以漱下口?難啲咯,飲杯嘢都要搞多你一劑。

總結:
呢幅相道盡間嘢嘅本質:有幾泰國呀?

有無食過薩莉亞意式餐廳?我估你有,但你會唔會同人講自己去食意大利菜但其實係去薩莉亞?我估你唔會。

金曼谷呢間嘢,咪泰國薩莉亞咯,你叫金邊粉,佢真係比條粉你嘅,童叟無欺,但你就係唔會覺得自己食緊正宗泰國菜。整體都係得過且過,但求交貨。唔會追求細緻嘅味覺層次,唔會跟足傳統要求,唔好以為係創新,實情係求其。

埋單計數,每人百一,去深水埗、元朗,周圍都有抵食兼正宗過呢度嘅選擇,其他地方環境或者屈側啲,不過味道好幾皮。唔會再來,但鼓勵所有:貪就腳、無所謂、求飽肚嘅朋友仔來,ok的。

2016-04-29