2017-03-18 5250 瀏覽
好開心,最近想食泰國餐廳,朋友介紹新泰,既返嚟之前去尖沙咀食過分店,應該質素差唔多,入到去真係好多人,好明顯係泰國人但係就好識講廣東話,同local差唔多。我哋都超鍾意食泰國地道特色食品,今次就叫左一個大嘅冬陰公同埋菠蘿炒飯。泰式菠蘿炒飯$108其實本身叫嘅時候都覺得有少少貴架,但係上到黎嘅時候真係原隻菠蘿,而且最尾啲菠蘿肉仲可以食,證明不是重用。表面材料豐富,有爽口的蝦仁,腰果,另外有甜甜地嘅臘腸好搞笑!最重要係每一粒飯粒都係黃色,菠蘿味道入晒,仲要旁邊有好多一粒粒正方形嘅菠蘿甜甜地好開胃。冬陰公$138(L)聽朋友介紹話依度嘅冬陰公好好飲,最尾一次過叫咗個大嘅冬陰公,真係好大,每人可以飲到三碗即係總共大約六碗左右嘅份量。我平時食小辣,今次嘅辣味就比小辣多少少啦。裏面材料都好豐富,有兩隻蝦,不過就係中間切開咗所以有四件,裏面已經冇晒蝦嘅質感非常稔因為已經煲咗好耐。仲有好多香料,包括芫荽同埋香茅,不過入味方面就唔錯,唔建議另外食,太濃郁。整體味道都比較好飲,因為味道香濃,唔似得有啲得個辣字冇香味。飲品方面價錢由$30至$60左右,價錢不算便宜,而且店內本身提供暖水,超級窩心,飲品我們就

泰式菠蘿炒飯$108

冬陰公$138(L)

我平時食小辣,今次嘅辣味就比小辣多少少啦。

飲品方面價錢由$30至$60左右,價錢不算便宜,而且店內本身提供暖水,超級窩心,飲品我們就沒有點。
2017-03-18