2023-08-14 143 瀏覽
黎泰國鋪緊係要食泰式生蝦刺身,呢度好特別,係用一隻隻既shot杯去裝住啲生蝦,杯入面浸住啲酸辣汁,生蝦夠晒凍,又鮮又甜,好鮮嫩,加埋蒜片一齊食,辣辣地,夠晒刺激呀!🤪另一係泰國鋪一定要食既仲有酸辣青檸烏頭,烏頭好大條,原條用熬鍋煮熟,原鍋咁上枱,上枱果陣仲係煮緊既,用佐大量既辣椒酸汁青檬去煮,啲酸辣味滲晒落魚肉入面,魚肉唔會好鞋,都幾嫩,好香魚味!🥸黎得泰國鋪仲有一定要食既就係泰國咖喱,我地今次食鑊仔黃金咖喱炒大虎蝦,黃咖喱口味溫和,辣度最低,好重椰奶味,特別絲滑,稀稠程度岩岩好,虎蝦又夠晒大隻,鮮味十足,口感幾爽,有埋麵包或者白飯伴住黎食就妙絕啦!🤗泰國既海鮮都係值得一試既,今次就食佐超足料香葉辣椒膏炒藍青口,青口真係好足料,份量好多,夠晒大隻,隻隻都爽嫩甜美,香葉更帶出青口既鮮,辣辣地,愈食愈惹味!🥵飲品當然都要試,凍奶茶既奶香十足,茶味都好香濃,唔會太甜,茶味突出,好滑好好飲!😀