2018-02-20
其實呢間上個月佢試業既時候已經食過覺得驚為天人, 於是我趁著年初四無出去拜年就走左去食,第一次經過門口見到呢間車仔麵檔門口用A4紙貼住自家熬製泰國鱷魚湯, 老實講我喺泰國都未飲過.於是就同朋友入去食, 先發現原來鱷魚湯唔單止可以煲雪梨止咳, 拿泥煮車仔麵都無得彈.(推介呢個湯微辣就好, 少少辣帶到湯底鮮甜又唔會搶左湯味)今次返轉頭再食本來想再叫返手工河粉同金錢肚,貪佢河粉新鮮造有淡淡米漿味同湯底比較夾.不過可惜太夜泥已經賣曬就唯有轉叫豬大腸, 今次湯頭keep到水準, 入面本身包左紅棗片, 杞子同本菇, 但另外點既蘿蔔就煮得唔夠入味, 米線亦無河粉咁驚喜.豬大腸就因為係推介有手指公就完全無問題, 鹵味夠又有咬口.上次試左特飲Virgin Mojito(其實係叫薄荷青檬梳打, 但真係Virgin Mojito咁既味)呢次就飲返正常凍奶茶, 奶味茶味都balance到, 交足功課無問題.加埋底成餐飯先$43絕對超值有餘.
(推介呢個湯微辣就好, 少少辣帶到湯底鮮甜又唔會搶左湯味)
鱷魚湯米線 (小辣) 配大腸, 蘿蔔, 唐生菜 + 凍奶茶
貪佢河粉新鮮造有淡淡米漿味同湯底比較夾.
不過可惜太夜泥已經賣曬就唯有轉叫豬大腸,
豬大腸就因為係推介有手指公就完全無問題, 鹵味夠又有咬口.
加埋底成餐飯先$43絕對超值有餘.