我相信每位愛飲食之人都明白,試到一間好餐廳個種滿足感,好似人生中了結左某個心願咁。仲記得第一次係大阪食到和牛壽喜燒時,我終於了解到,當食到真正既美食時,人...係會講唔到野,熱淚盈眶,沉醉左係味道既世界入面,係香港無錯係好多好野食,但係好似都比唔到個種驚喜比我,盡其然都係..好食、好抵食、幾特別。今次試既呢間法國餐廳,我稱之為「舌尖頂級享受」。門外一隻紅光管既牛招牌好易認,店內唔算太大,但係就非常有格調。麻雀雖小但五贜俱全,暗暗柔黃既燈光搭配有品味既音樂。一個開放式既廚房同埋放滿酒既華麗木酒櫃,彷似去到法國郊村小鎮既小餐館,完全忘記自己其實身處緊係繁忙既都市。呢間係一間法國菜餐廳,法國既飲食文化非常重視細繳,每款菜式由食材到調味,就連上碟既鋪排都非常講究,所以食法國菜可以話係一種味覺及視覺的享受。由於法國菜真係好考大廚既功夫,所以係香港真係好少搵到出色的法國餐廳。食法國菜有個次序,當然都係由頭盤開始。最先送上既係麵包,千其唔好睇少佢,呢到供應既麵包全部都係新鮮即製。前一日預備好生麵團,客人落左Order之後即時烤焗,送到手上個陣仲係熱辣辣。新鮮麵包個種外脆內軟同麵包香真係無得彈,沾上橄

食法國菜有個次序,當然都係由頭盤開始。最先送上既係麵包,千其唔好睇少佢,呢到供應既麵包全部都係新鮮即製。前一日預備好生麵團,客人落左Order之後即時烤焗,送到手上個陣仲係熱辣辣。新鮮麵包個種外脆內軟同麵包香真係無得彈,沾上橄欖油與義大利黑醋,連我唔係好食麵包既人都清曬成盤。
食法國菜又點可以無芝士?呢盤Ham and Cheese platter,有cracker, parma ham, selami等等,而芝士就有三款不同的芝士,包括車打芝士,清淡硬身而有噬口。羊奶芝士比較creamy帶有微微的羊羶香味。而最後一款係芝士愛好者既極品,味道最濃郁,入口滿滿既芝士香,就算食完個種回香會殘留係口中一段時間。食芝士配白酒非常夾,邊飲邊食聽住音樂同FD吹水真係人生一大樂事。
直於呢碗Mushroom soap用料充足,整碗湯用磨菇打成蓉做成,再加入磨菇,無用任何水份溝稀,只係最後用少許cream帶出菇既濃香。碗湯未上台遠遠已經聞到濃濃既菇香味,啖啖都充滿濃郁蘑菇香味而且唔會覺得膩。
生蠔當然係呢晚既主角之一,呢到既生蠔真係非非非非非常新鮮同肥美,生蠔會事先幫你起肉,好細心。一次過品嘗法國兩大極品生蠔 Belon & Gillardeau。Belon海洋味比較濃烈,口感爽脆及富有嚼勁。甘甜帶礦石味的餘韻會刺激味蕾既敏感度,之後再品嘗一小口白酒,會發現當中既奧妙。 Gillardeau比Belon淡味,肉質結實味道鮮味,帶微微榛果香。
美食當前,真係忍唔住啦!
主菜最先上既係青口,青口好大隻同肉質好嫩滑,記得食個陣要配堆佢既湯汁,非常鮮甜。
呢隻羊架係完完全全無羊羶味,1D都無,肉質夠腍又唔乾身,就算唔食羊既朋友都一定會鐘意。下面墊左一層青豆蓉,食落清清甜甜又可以中和味蕾,呢兩個既配搭無得輸。
呢隻Australian grain fed pork係重點,平時食既豬肉係比較有咬勁,而呢隻豬肉既肉質係脆同埋爽口,非常特別。而且有鮮嫩多汁,肉味較濃,配埋甜甜地既醬汁好惹味。
驚唔夠飽叫左意大利燴飯同意粉,呢個黑松露risotto,做法非常正宗,除左濃濃既黑松露香之外,食落煙煙韌韌中帶少少creamy。因為正宗既risotto熟度應該只有6-7成,所以平時食到好creamy個D risotto其實都唔係正宗,不過就比較岩中國人既口味?
最後呢款蒜片意粉,主要材料只係蒜同意粉。所謂越簡單既食物越考廚師既功力。一碟意粉完全無肉無菜既配襯,只靠蒜香同橄欖油可以做到香氣逼人,食曬成碟都唔會覺得單調同寡,成件事真係唔簡單。
由裝修到食物質素我都非常滿意,甚至有點愛上,成餐飯都係一種既享受。最起碼廚師同老闆都係用"心"去經營,心思其實係食得出的。大家如果想試正宗而又出色既法國菜,呢間一定唔會令你失望。

P.S 呢到既老闆好靚仔(完)

2016-03-08
慶祝紀念