2021-05-29
早幾日有朋友推介小妹試下E間法式可麗餅, 於是小妹就book左枱今晚約埋朋友仔一齊去食! 一入去餐廳已經感受到果種異國氣氛🥰, 而且坐滿哂人, 非常熱鬧! 餐廳提供多款海鮮, 咸/甜嘅可麗餅同主菜, 店員亦好耐心講解餐牌上唔同嘅食物同時令食材!🌟KERNE "CRAFT CIDER"中式戰鬥碗飲得多, 法式戰鬥碗都係第一次試, E款Cider入口果香味重, 甜甜地好易入口, 非常適合而家夏天飲!🌟VAL DE RANCE DRY(5%)相比Kerne Craft Cider,酒味會濃d, 甜度較低但同樣果味好香!🌟OCTOPUS CARPACCIO🐙八爪魚切得好薄, 口感爽脆, 海鮮甜味十足, 配上橄欖油, 檸檬汁等調味, 非常清新開胃!🌟LOBSTER PASTA🦞🍝龍蝦鮮味口感煙韌, 意粉軟硬度適中, 配埋自家製蕃茄魚湯醬🍅🐟, 入口食到淡淡嘅魚湯味道, 而蕃茄味唔會太濃蓋過左魚湯嘅鮮甜味, 兩者味道平衡, 配合得唔錯!🌟LA MARIN另一款主菜我地揀左其中一款海鮮類嘅Galette, 法式咸薄餅係用蕎麥粉做主體, 所以食起上嚟口感微脆煙韌而且好香麥味, 配埋鮮嫩煎帶子, 磨菇🍄
🌟KERNE "CRAFT CIDER"[DRY AND FRUIT]
🌟VAL DE RANCE DRY(5%)
🌟OCTOPUS CARPACCIO🐙
🌟LOBSTER PASTA🦞🍝
🌟LA MARIN
另一款主菜我地揀左其中一款海鮮類嘅Galette, 法式咸薄餅係用蕎麥粉做主體, 所以食起上嚟口感微脆煙韌而且好香麥味, 配埋鮮嫩煎帶子, 磨菇🍄, 煙肉🥓同忌廉白酒汁, 食落濃而不膩!
🌟LES VOILES DE SAINT TROPEZ
法式可麗餅味道香甜, 口感軟糯煙韌, 上面鋪上焦糖蘋果🍎同海鹽牛油焦糖醬, 蘋果唔會煮得太腍岩岩好而且食落無酸味, 焦糖醬食落唔會好膩, 味道有d似荷蘭嘅Stroopwafel, 配埋質感好軟滑嘅雲呢拿雪糕非常滿足!
🌟LA LICORNE
另一款水果風味嘅可麗餅, 上面鋪左芒果🥭, 士多啤梨🍓同紅果醬, 香甜可口, 旁邊嘅椰子味雪糕🥥🍦椰子味濃郁, 入面仲有好多椰子絲, 口感十分豐富!