2020-01-10
不嬲都好鐘意Alice💙🤍估唔到油麻地會有間樓上cafe係用愛麗絲黎做主題🤤唔只裝修擺設佈局比盡心思整之外!餐牌去到野食都充滿童話feel❣️❣️影相都有排影🙈嗰日係平日嘅teatime去,所以冇乜人,可以周圍打卡🤤任影唔嬲🤩-女仔緊係鐘意食甜品🙇🏻♀️望住個Menu真係款款都想嗌🥴呢到嘅野食野飲嘅定價都唔平...所以既然都係預左洗錢🤑就決定嗌個Tea set兩個人share😚-嗰到有好多擺設比你拎黎影相🥰當然唔少得緊係有Alice❣️一去到就即刻霸住呢set野黎影🤣-跟set會配兩杯野飲🍹可以喺menu到任揀!我哋就揀咗一杯水蜜桃草莓乳酪梳打同埋碟豆花青檸梳打😝前者係因為我同朋友兩個都鍾意飲所以揀嘅💗後者就係因為覺得影相顏色會靚啲先揀🙈-水蜜桃草莓乳酪梳打🍑🍓呢杯梳打真係飲得出好濃嘅士多啤梨同埋水蜜桃味🤤佢下面底仲有好多果肉碎同埋應該係果醬🤭所以打完卡之後記住要搞混佢先好飲😝呢杯相對另一杯甜好多🤣不過我鐘意❣️😋-碟豆花青檸梳打🍹一開始嗌係純粹for影相~所以都冇expect佢會好驚喜好好味🙈但係好彩有嗌到呢杯梳打🤣(佢隻味好fresh 不過有少少似漱口水🤭)因為其他野食都真係好!甜!食完之
水蜜桃草莓乳酪梳打🍑🍓
碟豆花青檸梳打🍹
一開始嗌係純粹for影相~所以都冇expect佢會好驚喜好好味🙈但係好彩有嗌到呢杯梳打🤣(佢隻味好fresh 不過有少少似漱口水🤭)因為其他野食都真係好!甜!食完之後飲真係可以清清口腔🤭
水蜜桃草莓乳酪梳打🍑🍓+碟豆花青檸梳打🍹
講番野食先😝係咪覺得我地個tea set同其他人好唔同呢🤫多左件cake🥰事緣係嗰日原本set配嘅咸食有幾款冇左,所以老闆娘好好咁問我地想要多件cake定係揀多樣小食😋咁當然最後決定揀多件cake😚
第一層🍽
當然有呢到嘅招牌Alice cupcake🧁
好可愛🤤係露底底嘅alice🙈單嗌一舊都要八十幾蚊😖不過佢都真係好普通嘅cupcake...只係多左舊擺設🥴牛油味都濃嘅 但係真係太乾喇....
跟住仲有4粒macaroons😋
應該係因為冇左咸食所以由原本兩粒變咗四粒😎每粒都唔同味❣️好有誠意😎um...但係好甜...不過食馬卡龍就預左佢好甜🤪
最後有兩塊eat me曲奇🍪
佢冇乜牛油味...似普通嘅餅乾再加層糖霜🥴
第二層🍽
有兩舊招牌嘅蛋糕🍰一舊係紅心皇后的餡餅♥️(荔枝軟心雜莓慕絲蛋糕)
佢中間有荔枝果餡,最底有層海綿蛋糕😚酸酸甜甜咁真係好好味😚不過佢冇一般嘅慕絲咁滑咁soft~比較實在有口感🙈
另一舊係瘋帽匠的帽子🍫(朱古力焦糖蘋果肉軟芯慕絲蛋糕)
好rich嘅朱古力味!!中間仲有啲酸酸地嘅蘋果肉🍎中和番好正❣️最鐘意呢個甜品🤤
最後有兩件芝士撻🧀
終於開始第一樣咸食🤤個撻皮好脆!面頭仲輕輕咁燒過!再加埋啲滑漏嘅cream cheese好有口感😚不過兩啖就食晒☹️大舊啲就好🧐
最底嗰層🍽
首先講埋最後一個咸食-煙三文魚卷🌯
佢用兩塊好厚嘅煙三文魚砌左朵玫瑰出黎🌹唔係講笑!真係厚切!好足料!再襯埋塊沙律菜🥰好吸睛😋
仲有兩杯yogurt cup💜💛
一杯係藍莓味一杯應該係香桃味!佢入面仲加咗好多穀物片😚好有早餐嘅感覺🤣
最後係雪糕杯🍨
呢個都好推介!!雖然都係普通嘅雪糕味~但係隻杯好靚❣️同埋都有落心機去擺設😚佢有好大球薄荷朱古力味雪糕🍦上面仲淋左啲朱古力醬🤤最底用左好多燕麥片墊住🥰雪糕再撈埋脆卜卜嘅granola一齊食好味😋
整體黎講
真係純粹for打卡嘅話我會比滿分💯
但係講味道嘅話,就真係唔算太驚喜~雖然有啲都幾出色,但係每人都要二百幾蚊,性價比真係有啲低🙈不過試一次又無妨😝❣️