2019-06-21
成日聽人講話沙田燒鵝,乳鴿,雞粥好好味,原來除了以上之外,近來俾我發現一間喺位於沙田圍旁邊開左一間叫做(鱻潮),喺專門食蟹的,所以我地今晚特意來試下佢地的蟹宴!先講地方先其實唔難搵'喺沙田圍落車B出口旁邊左手邊就可以見到'如果鍾意同一班朋友飲下啤酒消遣下一個地方其實好適合·🎉🎊 我地先嗌左個凍蟹,一上碟就比鮮艷顏色好吸引,食落口好鮮甜,而且蟹肉好結實好新鮮,再配埋其他一個泰式辣汁即刻帶出蟹嘅鮮味!🥰🥰之後我地叫左一個避風塘炒蟹,服務員離遠上碟時已經聞到有震震嘅香味,係嘅面頭鋪滿哂又香又趣嘅薑蓉,再加了些麻辣和椒鹽,足以帶出了解嘅味道簡直係絕配!👍👍再配合埋新鮮喺煲嘅蟹粥,成鍋粥都變得好惹味同鮮甜今次嘅評分如果五分為滿分既話,佢有四分!🤗🤗凍蟹好鮮甜配埋個泰式汁好好味我最喜愛係避風塘炒蟹,又香又鮮甜,而且有麻辣食起上嚟而且開胃最後都係蟹粥,粥煲到綿綿的,好新鮮二起上嚟好惹味和鮮甜
如果鍾意同一班朋友飲下啤酒消遣下一個地方其實好適合·🎉🎊
再配合埋新鮮喺煲嘅蟹粥,成鍋粥都變得好惹味同鮮甜
今次嘅評分如果五分為滿分既話,佢有四分!🤗🤗
凍蟹好鮮甜配埋個泰式汁好好味
最後都係蟹粥,粥煲到綿綿的,好新鮮二起上嚟好惹味和鮮甜