2021-03-29
終於可以4人食餐飯,餐廳裡面檯與檯分隔好足夠,而且用透明膠分隔,唔會有壓逼感,坐得好舒服。一坐低侍應就奉上兩小碟前菜,講真,兩個前菜水準都超級高!勁想encore!!琥珀合桃係佢地自家焗,甜都適中好香脆,焗到金黃色入口脆卜卜完全無油膩感。話梅涼瓜酸酸甜甜好易入口,酸梅將涼瓜嘅苦澀味完全消散咗,淨低嘅係涼瓜的一點甘甜。淨低嘅醋我都完全飲晒,因為話梅的甜溶係醋中,好似飲緊無酒精的陳年花雕主菜我地叫咗5餸一飯,唔好睇每碟細細咁,食起上嚟超飽,我地4個人抱住個肚走。蜜燒牛柳粒配薯仔牛肉味突出,唔會被蜜汁的甜掩蓋;肉質鮮嫩有咬口,唔似用梳打粉嗱爛晒嘅廢牛。厚切叉燒真的超!級!厚!!但即使好厚,中間無乜脂肪的部位依然滑口Juicy,更加唔洗講外面肥嘟嘟充滿油脂的部份。講真平時好憎食瘦叉,丘呢到嘅叉燒不管肥瘦都係水準極高!意大利黑醋肉排比起平時食的黑醋排骨,佢地用嘅意大利黑醋係更香更醇,唔會有一噚死酸味。肉排肥瘦適中,啖啖肉好適合食肉獸嘅朋友豆醬雞侍應介紹佢地嘅豆醬係自家制正宗潮式豆醬,係用天然黃豆製成。比起街外的會更香更滑,而且仲無咁鹹。一入口,真係驚喜,即使好多豆醬都唔會好鹹,而且黃豆味非常突出
琥珀合桃
話梅涼瓜
蜜燒牛柳粒配薯仔
厚切叉燒
意大利黑醋肉排
豆醬雞
侍應介紹佢地嘅豆醬係自家制正宗潮式豆醬,係用天然黃豆製成。比起街外的會更香更滑,而且仲無咁鹹。一入口,真係驚喜,即使好多豆醬都唔會好鹹,而且黃豆味非常突出。配合走地雞嘅鮮嫩,好配搭!
甜梅菜竹苼蒸茄子
竹笙非常靚仔,條條都肥嘟嘟。每一啖夾埋甜梅菜同茄子去食,甜梅菜嘅香口令到比較淡味的茄子生色不少
黑松露松子仁炒飯
上次食過今次翻啅,黑松露絕對無留手,勁多!每一下入口都充滿住濃濃松露香氣。松子仁出面好少機會食到,比起一般果仁,松子仁的堅果味更濃烈。炒飯非常乾身,會忍唔住一碗接一碗咁食晒
甜品:花生微豆髪菜
你無睇錯我無寫錯,呢個唔係湯,係糖水!係糖水!
老闆話初初接觸呢款糖水時都好驚訝,點解平時用嚟煲湯嘅材料竟然可以煮出咁特別嘅糖水!放心!味道唔怪的,甜甜地有淡淡花生香味,不過微豆髪菜就食唔係好出。