2023-12-21 346 瀏覽
這間餐廳是日本人主理,之前食過廚師發辧的鐵板燒晚餐,已經好滿意,因為師傅菜單設計融合了中日西料理,仲加入埋自己故鄉新瀉県的菜式元素,今次聽到有沖繩限定午餐,叫埋老友快啲去試,以免錯過食好西的機會!😜😜OKINAWA SPECIAL LUNCH SET HK$588 per person"(沖繩縣期間限定菜單)($588/位)🇯🇵OKINAWA MOZUKU with soy and vinegar sauce(沖繩水雲)除咗水雲,仲有蕃茄、秋葵、加埋豉油和醋汁,開胃嘅前菜!🥗SEASONAL SALAD (時令沙律)多款新鮮嘅沙律菜,加埋醬料調味,好清新的感覺!🍤OKINAWA KURUMA PRAWN SHABU SHABU(沖繩蝦)白色的醬汁,係用酒麴熬製,所以有陣陣酒香,蝦很鮮甜,以整個蝦頭炸得很香脆,全個蝦頭也可以食,就像食炸蝦片一樣。🥩WAGYU HIME BEEF TENDERLOIN(近江和牛柳)油脂分布均勻,色澤鮮明,入口即化,可以配以海鹽、蒜片或芥末一起進食,但個人喜歡原汁原味!🍚WAGYU GARLIC FRIED RICE(和牛蒜粒炒飯 )+ 麵豉湯 +漬物炒飯粒
除咗水雲,仲有蕃茄、秋葵、加埋豉油和醋汁,開胃嘅前菜!
🥗SEASONAL SALAD (時令沙律)
多款新鮮嘅沙律菜,加埋醬料調味,好清新的感覺!
炒飯粒粒分明,乾身又不油膩,想唔食曬就真係對唔住自己!
🍹COMPLIMENTARY DRINK - A GLASS OF SHIKUWASA(Okinawa citrus depressa) SODA(沖繩特色梳打水)
味道酸酸地,幫助消化!
🍦HOMEMADE ICE CREAM(自家製雪糕)
我選了雲呢拿味,非常滑溜,仲配以開心果碎粒,食完就好滿足!
仍然保持到水準,值得一試再試!
2023-12-14