好少寫食評,但實在太難食一定要寫出來。睇飲食男女廣告, 知道新推出lunch 放題, $138 好似幾抵食, 一早打去book 定位, 點知原來根本係唔駛book 位的, 我地一行二人, 星期六 12:15noon 到, 去到阿姐在拖地中, 成地濕濕的, 雖然疑似老板娘非常熱情招呼及給予溫馨提示 "小心跣腳" , 但見到全場只有一位客人,冷清得不能再冷清......原本以為未到一點未到午市, 太早客人未到, 但我地坐到2:30p.m 見係全場都係8人 (4 檯客) , 之後終於明白冷清的原因.好似有好多選擇, order 紙都有7,8款, 好彩我地唔係一次過click 好多野, 都係主攻壽司,刺身,每樣要一兩件,否則就大件事, 因為實在好難食, 食剩又要多收50% charge, 我地好辛苦先食晒.(1)老板娘極力推介的芝士醬燒蠔 : 勁多芝士,係太多芝士,完全食唔到蠔味, 好明顯係d 蠔唔新鮮, 所以用芝士遮晒d 味。(2)所有刺身都係一陣雪櫃味, 叫了兩片吞拿魚, 食了半啖, d 肉是“霉”的。唔敢再食。(3)原隻甜蝦 : 真係原隻,皆因連殼上,要自己搣殼 !!! 本來都冇乜所謂,
牛肉唔新鮮,似次級打邊爐肥牛, 韌 + 勁多味精,超咸, 食完好口渴!
環境其實是不錯,可惜食物差,服務差 ! 而且廁所得一格, 好彩客人唔多 !
木糠布甸?我只食到一pat奶油..puff 外層"林" 晒又濕濕地, 其他甜品又係一陣雪櫃味,
刺身完全唔新鮮,一陣雪櫃味,甜蝦原隻上? 蝦殼好難"meet",蝦肉"霉",新鮮極有限
size大, 紫菜"林", 飯唔實, 吞拿魚肉份量少得可憐, 而且是暖 + "霉"的,極唔新鮮
飯完全冇醋味, 飯多餡少....呢一款係炸軟殼蟹卷, 軟殼蟹粒細到睇唔到
好少寫食評,但實在太難食一定要寫出來。

(3)原隻甜蝦 : 真係原隻,皆因連殼上,要自己搣殼 !!! 本來都冇乜所謂,但係搣唔到殼,再大力少少搣,就成個蝦頭甩了出來,,蝦肉黐住殼,食了些少,蝦肉係“霉” 的,都唔敢再食。可想而知其新鮮程度如何 ?!?

(4)老板娘極力推介的秋刀魚幽奄燒,即係燒秋刀魚,算係比較好些少的一款食品,去了魚骨,再捲成卷狀,易入口。賣相ok,不過我地二人每人只食了兩件,之後再order 時竟然漏單,ok ,再落order吧,但都係漏單,但全場只得8位客人都竟然可以漏單,好明顯係唔想整俾你食,唔想做生意。

(5)老板娘另一推介小林尊燒羊架,不過我地二人最初只叫了一件,食了覺得ok,之後再order 又係漏單,再落單,都係漏單,都係o個句,全場只得8位客人都漏單,即係叫你唔好再幫襯佢地咯。

(6)手卷: 大大件,不過唔好食。飯沒有飯味,好明顯唔係日本米,不過算,一分錢一分貨,都唔可以對$138 一位有過分的期望及要求。 但真係完全唔好食,係求其搵塊紫菜包舊飯俾你食,一d 誠意都冇。服務員送上手卷時仲叮囑我地手卷要即食如果唔係紫菜會”林”,我地聽佢指示馬上食,不過….紫菜都係”林” 的,仲係韌的,咬唔開。而且超孤寒,食極都食唔到d 料o向邊,原來只落了好少好少料,成件手卷,超過 95% 都係飯!

(7)炸軟殼蟹卷:炸物沒有剩炸軟殼蟹,於是叫了炸軟殼蟹卷,但同手卷一樣,飯多料少,少得可憐我估計夾在炸軟殼蟹卷中的炸軟殼蟹”粒”,size 不會長過 1 cm …亦不會厚過0.3 cm !!!

(8)甜品: 雜誌廣告話有好多選擇,最後得六款。木糠布甸、意大利芝士餅、朱古力都甩、迷你芭夫條、雲尼拿忌廉芭夫、迷你蛋卷。 款式唔多都唔緊要,有一款好食的都已經夠了,可惜,我地試了三款,已經放棄唔想再食落去。木糠布甸,完全唔係木糠布甸,上層一層(1/6) 係薄薄餅干碎,下層(5/6) 係奶油cream 之類,好難食,食了一啖就食唔落。之後。另外o個兩樣,迷你芭夫條、雲尼拿忌廉芭夫,一咬落去,食到有冰,同埋一陣雪櫃味,都唔知擺了幾耐。

(9)埋單$304,每人 $152。真係一分錢一分貨 !!! 我覺得每人$152 但只有一樣秋刀魚係勉強OK的(*不過叫了兩次,每人食了兩件之後唔再俾你食) ,就係完全貨不對辦。沒有誠意的什麼西日式放題!沒有任何水準可言,冇下次!

2011-07-09