2012-10-25 8 瀏覽
女朋友個朋友話食韓國野, 我地迂迴曲折地走到尖沙咀的某街角。因為是街市的緣故所以環境很髒, 想不到鋪頭裡面一樣乾淨得不到哪裡。 店分兩邊, 很香港地道的韓國雜碎餐格局, 我的心想, 一是實力派, 要不就是一無可取。想不到是其二, 是我在香港吃這麼多東西第1次有這麼低的評價。點了一個有幾片牛肉的飯, 一個好辣湯似是雜菜湯, 雜菜粉絲牛肉, 海鮮煎蛋, 全州雞飯, 韓式餃子, 同一碗飯。先講環境, 非常逼, 似日本拉麵店每次有人出入都要跳belly dance先出倒, 呢個我唔介意因為香港地方淺窄, 但我地一路食一路有人鑽地/鑽牆, 非常嘈, 而且佢地不斷掉碗碟, 好似係cashier附近洗碗一樣, 食過既朋友應該感受過好似係廚房食飯一樣, 不過係裝修緊既廚房。服務態度值得一提, 店裡waitress都是內地人, 她們的服務態度比係珠海食大排檔更差, a) 無唔該無多謝, b) 開頭我地5位, 之後加位加到6位, waitress問: “洗唔洗要加碗筷?” (加人唔加碗筷感加咩?)c) 我地話 - 唔該加D水丫, waitress唔加, 走過尼話 - 臺上面見唔見有個壺? 自己加丫馬,

a) 無唔該無多謝,
c) 我地話 - 唔該加D水丫, waitress唔加, 走過尼話 - 臺上面見唔見有個壺? 自己加丫馬, 下次我唔加架喇。
d) 我地因為加人, 所以唔夠食想加 - 唔該比個menu丫 , waitress竟然話 - 加埋呢次無得加架喇, 最後落 order喇! , 果陣8點15分, 難道你8點last order? 我以為自己係老蘭

再講食物, 牛肉飯過多黑椒分, 牛肉過林, 飯很爛但算合我口味, 但整體雖不算很差但不好吃, 辣湯無咩材料只有辣, 無其他味覺了, 雜菜粉絲牛肉都是粉絲, 味道不夠鹹, 海鮮煎蛋係完全無海鮮, 最後抽出一條兩cm長3mm寬度既類似魷魚物體, 根本就係煎蛋, 全洲雞飯雞超硬飯一樣爛, 而且好少雞, 我無選擇余地下落左好多韓國辣椒醬去食晒D飯, 餃子感覺就像空殼一個。

我在想: 點解weekday會禁多人? 大部分都係年輕人, 個場真係好爆! 雖說明天是放假不用上學上班(登高), 但這種食物品質這種服務態度這樣的環境還有這麼多客人! 韓風可真吹得盲目! 我敢肯定這裡是我在香港這麼多年吃得最不滿意的一餐, 別說好不好吃, 我連加個菜都要受人面色, 脾氣再好的我都難忍受這種態度。
個人經驗來說最差的一晚
2012-10-22
5 分鐘 (堂食)