2019-10-02 43 瀏覽
一向知道金鶴拉麵雞湯出名,見呢期promote黑松露極濃雞湯拉麵,聽落好正咁喎,當時有個迷思,到底係極濃黑松露定係極濃雞湯,試試囉,哈哈。店舖環境好正,似江戶時代既木柵門,居酒屋式嘅吧檯,俾客人睇住自己碗麵誕生,東主係設計餐廳個陣好尊重日式拉麵店嘅傳統。通常啲餐廳都只係見到一茶匙左右嘅黑松露醬, 金鶴拉麵毫不吝嗇,我諗我應該係見到兩湯匙份量嘅黑松露醬!總之就係比想像中多好多!未食已經聞到強烈的黑松露味,溝勻咗顏色好滿意,好似磨菇湯咁,證明超多黑松露(好多地方一撈勻啲黑松露就消失咗....),美味可想而之,每啖湯都有黑松露味,同雞湯配搭就似天作之合。麵中伴隨好多木耳絲,即刻感覺喺食肉嘅世界中得到平衡。雞柳好嫩。食完去一去洗手間有驚喜,十分貼心嘅女洗手間,承傳日本女士飯後要整理儀容嘅習慣,有牙線、漱口杯,小小金鶴有咁高級嘅洗手間,為整體更添日本氣息!