2006-11-14 5 瀏覽
星期天晚上,本來打算去元氣儲印仔做會員,但由於正值晚飯黃金時間,店外出現人龍。於是,便打了退堂鼓。男朋友繼而提議去MosBurger吃晚飯,誰知又是大排長龍。最後想離開商場之際,路經Teppan門外,意外地發現不用等位,加上當時我實在太餓了,於是二話不說便選了這兒吃晚飯。可惜!這家餐廳卻令我很失望。一進餐廳,其實有很多"吉"位,但侍應卻偏偏給予了一個不太好的位我們,枱細又在路口位。枱的面積細少得根本容不下多於兩碟食物,最後,我倆決定只點兩個菜︰野菜雜錦鍋+卷物一碟(實際名稱已忘記了, 只記得有4件)。可能店內職員看到我們只點了兩個菜,他們留下了一份menu給我們,好讓我們加單。而店內的captain亦都可能看到我們穿著得不太光鮮,加上只點了兩個菜,便ignore了我們這枱客,水飲光了不幫我們加水。最過份一幕是我等了over 15mins 之後,看到很多菜式從廚房送出了,但我們點的那兩個菜還未做好,我便向職員查詢。那個待應的回應,簡直令我目瞪口呆︰我︰請問我叫o左d o野食幾時會到?如果唔o黎我o地就走o架啦。侍應︰你o地叫o左一陣咋嘛!我︰一陣?起碼過了十五分鐘啦!同埋隔離枱遲過我o黎

侍應︰你o地叫o左一陣咋嘛!
我︰一陣?起碼過了十五分鐘啦!同埋隔離枱遲過我o黎,點解佢o地d o野咁快上晒枱?
待應︰人o地叫o個d o野係快d o既,你o個d 係要咁耐o既, 我知你叫o左d 乜呀!一個野菜雜錦鍋同埋海洋xx卷丫嘛。
我︰但係我明明睇住另外張枱o既卷物都上埋枱,咁佢o地又唔使等?
待應︰o個枱係頭先o係lee 邊轉枱過去o架,人o地都係等咁耐....(態度不太友善,但都係笑住口咁對住我o既,最後敷衍我,說會跟進)
我︰(好不耐煩)咁你話乜就乜啦!!!

這段對話,令我印象頗深,因為我從來未遇過一個如此多話說的待應,既不願意幫我追order,還要出言頂撞我。本來打算多叫一兩道菜醫肚,但最終都係堅持原判,因為這間餐廳真的"冇得救",繁忙時間都可以不爆滿,大家下次去APM"搵食",千萬要三思,不要好像我這次因太餓累事呀!