2017-07-10
前幾日朋友話尖沙咀有間米線陣有得食水煮野,第一次聽原來係新野喎,朋友就話下星期去試下,去到坐得都幾舒服,位置又大,我地睇到個水煮川味餐牌2人份量2百都吾洗幾抵食就試下佢先。2人餐有得選擇3款小食,我地選了腐竹卷超脆又夠熱度喎,入面材料仲要吾少,啖啖肉,但如果有醋就更加好。之後黎豬頸肉睇落幾多辣椒粉喎,食落吾會得個辣字,豬肉味都保持到吾錯,青瓜 好香蒜味加上青瓜脆又清新絕對解到一陣的水。煮辣度。水煮牛魔王,牛肉,牛,牛肚,牛肚,鴨血,大豆芽……份量剛好2人份,水煮夠辣又香,朋友同我都覺意外好味,入面牛類入晒味但又保持到牛肉香同質感吾錯,最底仲有大量芽菜食添……份量吾好睇隻碗細但超多料。食落咁多都怕太飽 ,好彩我地叫的米線和薯粉,份量剛好,又吾辣,薯粉口感不錯。最後飲品都黎到,我地叫飲品: 青檸薏米水,忌簾菠蘿特飲,份量都大杯而足料,味正常吾差。