2016-11-20
生日主角想食pancake,一班沙田友懶得去太遠,見到沙田又有pancake食就一於食Rosie啦,星期日無得訂檯,唯有食早d。6:30左右去到,餐廳都未full,侍應問左前面3個女仔幾多位,其實一眼已經望到仲有檯,以為侍應會帶位,點知佢行左入去,無理過果3個女仔,跟住先再有人問多次,然後先帶佢地入坐,仲要同時間比後來既一家人打左隊長尖,我覺得侍應可以叫客人line up先,唔係鬥快搶答甘講幾多位!都預左星期日食飯有限時(呢到限時1.5小時),唔等排隊入緊停車場果2位朋友,叫個前菜焗雜菇同豆腐沙律食住先,跟碟麵包係牛角包,比一般法包特別,雜菇味道淡左d,同埋之後d菇出水都幾緊要,有兜野變得水汪汪;豆腐沙律就無乜特別,同埋舊豆腐大大舊,我仲以為會切細粒,方便進食,有落差。終於人齊就叫埋主菜,叫左2個意粉、1個飯、1個pizza,其實最似樣係個明太子意粉,因為最有味道,另一個蕃茄湯意⋯⋯湯同意粉都無味,最後忍唔住將d意粉撈埋食剩d明太子汁食埋佢。至於個飯,還可以啦,淡淡蕃茄味,海鮮就食到係雪藏野(即係有少少雪味)。Pizza都可以,但Parma ham唔夠油香味。最後當然要點主角想食既pa
最後當然要點主角想食既pancake⋯⋯但竟然7點幾已經無晒signature pancake,唯有食hot cake,叫左一個香蕉朱古力、一個荷蘭式(cream cheese+楓糖漿+檸檬),味道好似食緊西多甘樣,但香蕉朱古力略勝一籌,因為荷蘭式又係唔夠味。
Rosie其實都唔平,4個人食,平均每人二百幾蚊,但食物味道偏淡,而且服務亦唔欠水準,明明入坐講明4個人,水、餐具,甚至坐齊人叫佢拎既碟,永遠都係得3套,請問佢地見唔到我地邊一個人?