2019-06-30 1618 瀏覽
上一次去arabica飲咖啡,已經旁邊留意到呢一間日本料理。今日同朋友一試,餐廳就係海旁,望住日落,再入去餐廳食晚飯,真係幾寫意。。餐廳其實不是太大,裝修略帶日本嘅風格,餐廳嘅右邊就係吧枱,座位座位之間空間感唔算太多,不過服務幾殷勤,而且餐廳上菜嘅速度非常快。。信州紙鍋二人晚餐 $800。精選刺身五品。深海池魚。帆立貝。甜蝦。吞拿魚。三文魚。刺身嘅質素係唔錯,而且非常新鮮,侍應仲會提醒我哋吃刺身嘅次序呢,由淡至濃品嚐刺身的鮮味。最深得我心的是厚切,口感一流。刺身最緊要真係新鮮,呢一間絕對合格有餘。。。蟹膏鮑魚。這個賣相也非常精緻,鮑魚一片一片整齊地呈上,師傅首先用醬汁煮鮑魚,等待軟稔之後,再切成薄片,然後伴上蟹膏,味道濃郁。。米紙薄燒。兩塊薄切的牛肉內包裹著葱粒與炸蒜片,牛肉大概燒得六成熟,牛肉入邊的葱粒和炸蒜,增加不少口感呢。。最重要係牛肉無筋,牛肉味都濃呢炸豆腐海鮮紙鍋當我地等候紙火鍋嘅時候,侍應就遞上豆腐。等左一陣,就可以開始品嚐火鍋了,侍應都好細心提醒我地可以先食帶子,松業蟹腳同蝦,之後食菜,最特別一邊有豆腐糯米做成的生麩,吸收左湯底嘅精華,咬落去口感似咸湯圓。碎葱吞拿魚腩飯碗

信州紙鍋二人晚餐 $800

精選刺身五品

深海池魚。帆立貝。甜蝦。吞拿魚。三文魚

蟹膏鮑魚

米紙薄燒

最重要係牛肉無筋,牛肉味都濃呢

炸豆腐
海鮮紙鍋

碎葱吞拿魚腩飯
碗飯嘅份量都幾多,而且吞拿魚嘅份量幾慷慨,鋪滿差不多整個碗,上面仲有鮮甜嘅海膽,可惜份量唔算太多呢。

食完呢碗飯,真係覺得好飽肚,呢個餐如果以兩個女仔來講,真係幾豐富呢。
食材係新鮮,只係環境可能會有少許逼,而且大部份嘅侍應服務態度都好好。