2007-08-10
上次朋友介紹下,知道這間食店,之後一直念念不忘,那豆沙窩餅,早前我們兩個再來食。食物叫了淨上海雲吞、煎餃、上海炒年糕和豆沙窩餅。上海雲吞- 白菜豬肉餡,肉質幾好,味道也幾好,可惜外皮比較厚身,令口感唔多喜歡。煎餃- 煎得過久,令外皮變硬,好在肉餡幾新鮮好味。上海炒年糕- 年糕切得太厚身,雖然味道幾好,又唔會一舊舊黏在一起,但就鹹了一點和太油,感覺唔算太出色。豆沙窩餅- 最期望的一樣食物,以為係即叫即煎,但原來一早已煎定很多件,人客叫時便這樣拿給人家,唔熱又乾身,豆沙偏少又硬身,和上次食相差很遠,本來可以好出色的食物,但因人懶的關係,變得這樣難食,有點失望又可惜。唔知和老闆說要新鮮煎的,會唔會好點呢?下次再來時,一定要試試。環境唔算好,地方又比較濟迫,如製做食物也要這樣下去,實在沒有再來的需要!
食物叫了淨上海雲吞、煎餃、上海炒年糕和豆沙窩餅。
煎餃- 煎得過久,令外皮變硬,好在肉餡幾新鮮好味。