2018-08-16 77 瀏覽
今日同媽媽去黃埔shopping, 順便食晚飯。黃埔美食坊選擇很多,我地就上左去2樓睇下有咩啱食。我地發現了「名館」,係食中菜的,啱媽媽口味,就入左去試試。一坐底侍應就送上茶,發現很香濃很好飲,細問之下原來是喬麥茶,很好喝!打開張點餐紙,發現好多都好吸引,我地點左:陳醋珊瑚紅海蜇頭 $58哩個係最先上的小食。我同媽媽都喜歡食海哲,所以點左哩個。個底係醃青瓜條,上面鋪左6-7塊海哲頭。個汁酸酸地同d海哲味道很夾,海哲頭和青瓜都很爽口,是一道既開胃又美味的前菜。私房金黃球泡飯 $68哩個飯係店員推介的,而且見到很多檯都有叫,所以也叫來試試。上檯時被個銅色器皿吸引著,好有氣勢,下面仲要有團有火熱住個泡飯。個泡飯係一個煎香了的飯球,有飯蕉的香味。個湯亦很濃有很多配菜。我地將個飯球壓碎連湯一起畢係碗度食。很好很好味!姬松茸燉花膠 $58哩個係燉湯嚟嘅,唔好睇佢58蚊其實亦很足料。有一件花膠,豬骨,瘦肉,姬松茸。個湯地很清甜好味,應該沒有落味精,不錯不錯!手工蔥油餅 $38因為我不嬲都鍾意蔥油餅,見到餐牌有我當然會叫來試試。我麵包都幾鬆軟,入面全部都係蔥,我最鍾意。個面鋪滿芝麻香噴噴。yum yu

打開張點餐紙,發現好多都好吸引,我地點左:

陳醋珊瑚紅海蜇頭 $58

私房金黃球泡飯 $68

姬松茸燉花膠 $58

手工蔥油餅 $38

因為我不嬲都鍾意蔥油餅,見到餐牌有我當然會叫來試試。我麵包都幾鬆軟,入面全部都係蔥,我最鍾意。個面鋪滿芝麻香噴噴。yum yum!

蜂蜜柚子蝦球 $78

個名好吸引。一見到柚子就知道酸酸甜甜的味道。
有十件蝦左右。蝦是被炸粉包圍著,再掛上柚子蜜。個蝦本身我覺得都幾新鮮,質地是爽口的。層炸粉是薄薄的一層,幸好不厚粉所以唔會覺得很有利,亦炸的剛好黃黃的沒有膿或油溢的感覺。再配埋個柚子蜜汁的酸酸甜甜。整體感覺唔錯很好食!

金銀蒜蒸勝瓜金菇 $58

哩個菜雖然清清地但係我又幾鍾意。勝瓜處理得剛好,爽口唔淋。個底墊住d金菇。上面就鋪滿厚厚的炸過的蒜蓉。因為我很鍾意蒜蓉,很香口。我很快就食曬成碟菜!

哩間餐廳的食品質素中上,價錢合理,味道不錯。我和媽媽都滿意。埋單400蚊左右,物超所值!