2017-06-15 7869 瀏覽
假日訓到自然醒就係最寫意既事, 起身後就當然要去食下好野, 友人來電邀約去酒店飲茶, 唔想去D旺區同人迫, 近近地就去呢間係門口已經見到中餐廳既威水史, 尤其係點心就更為出色, 有D期待喎...................潔淨整齊既餐具已預備好, 我個胃亦準備好啦咪講咁多, 先叫幾款點心食下先, 呢碟香麻叉燒酥, 上枱時仍然係熱辣辣, 焗至金黃色既酥皮, 咬落去十分鬆化, 有芝麻更加增添香味, 內裏饀料份量我覺得OK, 唔會有太多叉燒令你覺得好"滯", 加埋焗完後仍然食到有少少醬汁, 唔會食到一口"乾"!另一款係我至愛既蘿蔔絲酥餅, 件件外形飽滿, 咬落鬆化, 欣賞佢既蘿蔔絲仍然食到少少爽脆感, 唔會整到腍晒一PAT野咁, 仲可以食到佢既清甜味道, 相當唔錯!稱得上"皇", 外型一定要有番咁上下, 呢籠龍蝦餃皇, 四隻漲卜卜既身型差唔多迫爆個蒸籠, 外皮煙韌, 饀料有主角彈牙龍蝦肉, 雙重口感, 餃上加上金片作點綴, 更添貴氣!能夠以人名去冠名既應該都有返咁上下水準, 呢碟傑哥叉燒, 充滿光澤既叉燒雙行並排而至, 每件大小厚薄適中, 肉質有少少嚼勁, 口感幾好, 咀嚼中肉汁係口內爆

潔淨整齊既餐具已預備好, 我個胃亦準備好啦

蘿蔔絲酥餅

龍蝦餃皇

能夠以人名去冠名既應該都有返咁上下水準, 呢碟傑哥叉燒, 充滿光澤既叉燒雙行並排而至, 每件大小厚薄適中, 肉質有少少嚼勁, 口感幾好, 咀嚼中肉汁係口內爆出, 肥瘦亦適中, 加多碗白飯就perfect啦!
傑哥叉燒

外出食野都喜歡係屋企煮都有難度既餸, 呢隻脆皮炸子鷄係其中之一款, 賣相相當誘人, 外皮炸到香脆, 皮與肉之間不帶有過多肥膏, 肉嫩就唔在講, 就算連鷄胸肉口感都唔太嚡, 調教既味道亦濃淡適中, 果然係一隻好味既炸子鷄!
脆皮炸子鷄

係酒店開餐, 某程度上都貪佢招呼週到, 呢度當然唔例外啦!
午餐
蘿蔔絲酥餅