2019-01-31
2087 瀏覽
媽咪話行過見到大角咀呢間酒店有平日$88、假日$128嘅自助午餐,平日好難放假,星期六雖然貴$40,但價錢尚可接受(起碼比起平日返工喺中西區食個意粉都要成百蚊來得合理),就趁星期六放假黎享受下mom & daughter time。餐廳走日式簡約帶少少型格嘅風格,檯夠哂大張,媽咪話覺得二人檯都勉強夠四個人坐。雖然唔係話好似幾百蚊嘅酒店自助餐咁多野食,但都有沙律bar、冷盤、熱食、粉麵檔、蒸包點、甜品同水果等等,仲包埋任飲嘅蜂蜜綠茶、柑桔檸檬同咖啡。冷盤有凍青口、蝦,泰式無骨鳳爪沙律同埋紫椰菜沙律,唔好海鮮同辣嘅我剩係食左紫椰菜沙律,好爽甜,無苦味,我有再添呀。媽咪話海鮮正常,蝦都算彈牙,唔會話雪得太耐,鳳爪沙律辣度對佢黎講岩岩好。沙律bar有幾款蔬菜,dressing可以揀凱撒沙律醬或者千島醬,另有麵包粒、提子乾等等,我同媽咪一致覺得樣樣菜都好新鮮爽脆,我地兩個都食左兩轉。熱食有海南雞、泰式豬手、炒蜆、青咖哩、燒鯖魚、泰式炒雜菜、香茅豬扒等等,refill嘅時候會轉下款,仲有冬瓜雞湯同埋冬蔭公湯,我全部都有試,覺得每樣野食水準都唔錯,係正宗嘅泰式味道,好惹味,如果海南雞嘅飯轉埋油飯更好
熱食有海南雞、泰式豬手、炒蜆、青咖哩、燒鯖魚、泰式炒雜菜、香茅豬扒等等,refill嘅時候會轉下款,仲有冬瓜雞湯同埋冬蔭公湯,我全部都有試,覺得每樣野食水準都唔錯,係正宗嘅泰式味道,好惹味,如果海南雞嘅飯轉埋油飯更好。
之後我轉戰粉麵檔,湯底係泰式船河嘅湯,微辣,配料有豬肉丸、魚蛋角、牛丸、生菜同芽菜,我特別鐘意豬肉丸,juicy得黎又好有肉味,自助餐黎講比較少見有泰式船河,感覺幾新鮮嘅。
甜品時間,有一系列嘅泰式糕點,班蘭糕、西米糕、椰汁糕、椰汁西米糕、咖啡糕、南瓜糕、芝麻糕、紅豆糕等等,一樣係refill嘅時候會轉款。
食第二輪甜品嗰陣椰汁西米糕已經冇哂,仲轉左另一款糕,我地試下問侍應,佢話睇下廚房有冇,之後過左一兩分鐘就再攞出來。
後來媽咪想再食馬拉盞但係冇哂,照樣問佢佢都即刻攞出來。呢個總之我地仲有就會refill俾你嘅做法好值得欣賞!
最後每人飲左一杯latte作結。咖啡係機沖嘅,用鮮奶,都幾好飲。