2017-03-18 288 瀏覽
觀塘日式食肆星羅棋布,但一班同事要係緊湊的1小時內由落單,食飽至返到工作崗位,先訂枱食飯是不可或缺。奇怪的是就算在一星期前訂枱,整座觀塘OPC只得呢間日式餐廳接受6人訂位。到達後發現仍有很多吉枱,心感不妙,當然是中伏了,水準比之前退步了。無論點選邊款午市套餐,都會係主菜前奉上味噌湯和日式蒸蛋,但蒸蛋顏色帶點啡(當然唔滑,似番叮再番叮),而且偏凍。我跟另一位同事點了個$98 嘅雜錦拼盤,過佰元,當然有期望啦…,但魚生唔新鮮,仲要魚生下是濕濕的(似魚生在盒內溶雪後嘅雪水),沙律醬極多,寧可去買「爭x」壽司吃。另外兩位同事就叫咗牛肉粒石鍋飯,雖然牛肉粒多過飯,但同事話一點牛肉味都沒有,而且飯只是微暖(鍚鍋唔熱)。又其中一位同事叫了成佰元嘅「魚生極上」,買相尚可,不過個盤超大,魚生質素平平。我明白現在百物騰貴,但市場競爭大,如水準繼續退步,好難貼市場一席位囉。。。。祝好運!

),沙律醬極多,寧可去買「爭x」壽司