相約一班由台灣旅遊相識的新知舊友食飯,大家都選在旺角,因為上次父親節飯局的愉快經驗,知道他們在雅蘭中心亦開了一間新的餐廳,主打點心及特式菜,所以叫朋友一齊試吓。呢間餐廳此餐廳裝修十分富有中國水墨畫的特色,後來才知道全部的畫都是總廚親自畫,真是佩服此總廚的文采。先點了2個小食:去骨沙薑豬手和沙茶墨魚鬚,他們用沙薑切成小粒而不是沙薑蓉去調味,第一次食到沙薑的原味,同滷水豬手好好夾,感覺不會太肥膩;沙茶墨魚鬚的沙茶比較淡味,我最欣賞係他們用了一種十分肥美的墨魚,又肥又短,好得意好有咬口。晶瑩筍尖鮮蝦餃內將鮮蝦及筍尖混合,完全跟足懷舊蝦餃的做法及味道,與其他餐廳用完隻蝦的食法不同,唔止淨係食到蝦嘅鮮味同埋爽,多咗一份清甜。流心鵪鶉蛋燒賣:一般嘅鵪鶉蛋燒賣都係全熟嘅鵪鶉蛋旦,而佢哋一個蒸燒賣中間嘅鵪鶉蛋都可以做到留心嘅效果,蒸籠嘅溫度同埋時間都要控制得啱啱好,真係一絕。千層牛角酥聽個名仲以為係法式嘅牛角酥,其實係蘿蔔絲酥卷嘅整法不過中間就係黑椒汁西冷牛肉粒,牛肉好香好有趙口,加上脆皮一啖。係我最欣賞嘅菜式之一。黃金海膽春卷個賣相好吸引好似我之前土耳其嘅奇石林風景區一樣,呢個Fusion 菜外型設

去骨沙薑豬手
沙茶墨魚鬚

流心鵪鶉蛋燒賣

千層牛角酥

黃金海膽春卷

黃金海膽春卷個賣相好吸引好似我之前土耳其嘅奇石林風景區一樣,呢個Fusion 菜外型設計得唔錯。
黑魚籽脆脆燸米

黑魚籽脆脆燸米,7成燸米加3成粘米做餅底,係好高質素嘅魚籽醬,好似係俄羅斯買幾千蚊一樽嘅質素,只係我個人唔係咁鍾意食糯米嘅產品,糯米餅有啲硬,但我啲朋友就十分鍾意食。
陳皮花膠魚蓉湯

松茸螺頭燉雞湯
酸辣雲吞湯
陳皮花膠魚蓉湯
三個湯底入邊我覺得個花膠魚蓉湯底係最好嘅,只係花膠嘅份量比較少,如果多啲就好啦。
金瑤柱脆皮蘿蔔絲腸粉

另一個我最欣賞嘅就係金瑤柱脆皮蘿蔔絲腸粉,炸過之後嘅瑤柱特別香,加上清甜嘅龍蝦湯豉油成個咬落去外脆外院索索聲好好味。
沙爹海龍皇煎米粉

沙爹海龍皇煎米粉,個米粉好乾身個質感味道亦都唔錯。
順德倫敦糕

順德倫敦糕,倫敦煲即係以前嘅白糖糕
一口燕窩蛋撻

一口燕窩蛋撻,炎魔嘅份量好多基本上等於成個蛋撻一培,燕窩好清甜配埋個唔算好甜嘅蛋撻底10分好

以咁嘅價錢同埋食物質素,好過去嗰啲連鎖酒樓食好多多聲。但如果係晚飯時段嘅話,最理想多啲唔同嘅主食同埋有幾個小菜可以揀,唔使淨係食點心,我估會多啲客係夜晚嚟食。
2019-06-19
去骨沙薑豬手