2020-02-29
舊同學喺澳洲返嚟,相約銅鑼灣行街食飯,佢話好耐未食過正宗京川菜,又想打卡留念,我哋就嚟咗利舞臺嘅樂天皇朝!餐廳裝修充滿中國古代宮廷特色,掛上龍袍、壁畫、通花圖騰木屏風,中庭設有 夜光蓮花水池,莊嚴宏偉,氣派萬千。置身其中,猶如穿越時空回到古代皇朝,滿足曬我哋嘅打卡慾望!松子鮮果桂花魚原條桂花魚起骨脆炸,上碟擺盤吸引,外脆內嫩香口鬆化,配合菠蘿粒酸甜醬汁,醒胃增食慾,灑上松子加添層次口感!皇朝小籠包 (八色)王牌招牌菜 有原味、鵝肝、人參、黑松露 芝士、蟹粉、蒜香和麻辣八種口味。外皮用天然素材調色,每顆堅持用薄皮十八摺為標準。鵝肝散發油脂金香,黑松露味濃鬱突出,麻辣鮮辣而不嗆口。各具特色!沙拉排骨沙拉醬撈得勻循,調味適中,酸酸甜甜十分醒胃。排骨採用豬扒部位,脂肪較少肉質鮮嫩鬆軟,入口即化。啖啖肉大快朵頤!四川辣子雞川辣味濃,非常突出,辣度有回甘而不嗆口,愈食愈辣十分過癮!雞丁混合粉團脆炸,乾身唔油膩,有嚼口和飽足感!
松子鮮果桂花魚
皇朝小籠包 (八色)
沙拉排骨
四川辣子雞