2015-10-15
約朋友飯聚, 想搵間座得舒適又傾到計餐廳就揀咗薄荷葉食泰菜, 好彩有訂位, 估佢唔到平日都咁旺場, 差唔多9成滿。二話不說先來一人一個椰青, 真係透心涼, 椰青肉都好軟透。泰菜不可缺少的前菜, 酸辣鳳爪沙律 $68, 隻隻腳仔漲卜卜, 份量都唔少用咗好多香菜、蔥、 蒜, 醒胃指數直升。什錦小食$88,入面有齊我的最受, 有串燒、炸魚餅、春捲、蝦片。香口美食最吸引我, 當中最得我歡心就係串燒。串燒需然凍咗, 但仲可以食都肉質既彈性, 沾少許沙嗲醬就原全令我想起泰國街邊車仔檔既串燒, 泰國風味十足。 冬蔭公湯 $782個人就叫咗個細SIZE, 每人都REFILL咗2碗。初入口相當濃濃椰奶香味, 以為唔夠辣, 點知後勁凌厲, 一啲都唔可以睇少, 但略唔夠酸味, 再加強少少就好。是日太多美食想試, 但2個人肚皮空間有限, 唯有點咗個主菜泰式燒羊架$1184大件, 肉中插住果枝厡來係新鮮小迴香, 當中員工仲教我哋可以自己動手搣少少加適量落羊架上。羊架肉厚帶少少肥糕, 咬一口醇香羊脂味走遍口腔, 加咗小迴香得確提升咗味道。羊架底層配有沙律, 沙律菜有爽脆酸道夠, 中和主菜羊架既肥膩感, 兩者原美配
二話不說先來一人一個椰青, 真係透心涼, 椰青肉都好軟透。
透心涼棷青
冬蔭公湯 $78
是日我倆由7點半開始食, 食飽再一邊傾計一邊椰青直到10點半, 員工一直都無不耐煩趕客, 呢一樣表現真係加分好多