2017-07-11
今天與同學完成了一份專題研習後,有人提議吃飯慶祝,最後來到了酒鍋。餐廳正門充滿東方風情與色彩,同時可看出餐廳别出心裁的設計。餐廳貼心地提供多款不同醬料,供食客自行作出配搭,我當然又係左溝又溝,辣椒就梗要多多多!各款湯底有其特色及味道風格,材料十足,我就梗要咩都食!所以最後就揀左侍應介紹既"三十道豐味歡樂時光套餐"餐入面個湯底係四國豐味湯底,分別有藥膳、麻辣、椰子雞同咖哩味,一次過食足4款,滿足晒貪心既我,當中我最鍾意就係藥膳同麻辣味,前者帶微甜,後者夠晒味,而椰子雞味就好清甜仲有椰子肉同雞肉係入面,咖哩味就略為普通。首先送來就係掛架頂級美國安格斯牛頸脊,單係個樣已經滿分!食落肉質鬆軟,味道鮮甜,正!響鈴卷亦非常鬆軟,卷中一層層紫菜亦有效中和響鈴卷經油炸後的油膩感鮮蝦水餃中,個人認為相當足料,不像其他餐廳含大量豬肉及極少量鮮蝦;韭菜餃亦非常美味,不會太咸上菜時看見海蝦仍隱隱約約在動,好正!蝦蜆口感爽甜多汁,而且非常鮮甜日本黑毛豬腩肉整齊地平放碟上,可見廚師及餐廳的心思,放進湯底後,薄薄的豬腩肉吸收了湯底,非常惹味!洋蔥清甜,豬肉鬆軟,讓第一次吃蛋餃的我,對蛋餃有非常良好的印象吃過多種肉類
完成專題後,大家走出緊張的氣氛,來到這間氣氛輕鬆的餐廳,吃着有一點點狂歡感覺!