男人今日係附近收工,我提早係中環book定餐廳,諗住俾個小小驚喜佢~揾左間充滿情調同氣氛嘅餐廳同男人預祝生日🎉最近行唔開,冇得去旅行慶生,所以要食好D慶祝第一次係香港去日式餐廳係咁寬敞呀!我地一入到去餐廳,心情非常舒暢,環境佈局幾舒服,門口位有幾張讓人企係度飲野嘅長枱,中間一排排沙發,兩邊高枱高凳。Happy hour有一大班外國人係度飲野傾野~感覺幾chill呀🍻🥂餐廳環境氣氛都幾好,又夠寬敞,如果一大班朋友係度開Party肯定超爽呀。環境咁正,相信菜式都應該唔錯外籍waiter 招呼周到,幾細心,逐一推介特色飲品同美食。男人揀左杯生啤Hitachino Nest Lager~而我就飲bar tender推薦嘅sake,聽講係拎奬嘅sake~Waiter開左俾我試左幾啖,清甜中帶點香味,之後點左一小瓶。講左咁耐,終於到食物啦。Aburi Hamachi 鰤魚刺身(即是油甘魚)脂肪含量適中,口感幾嫩~配上三文魚子,更提升鮮味:)Tenki Gunkan 天慶軍艦~軍艦超迷你得黎,都幾別緻。辣味吞拿魚,入口軟綿綿,帶子&海膽都好鮮味。Shishito Pepper 呢種日本小青椒,一點都
揾左間充滿情調同氣氛嘅餐廳同男人預祝生日🎉
最近行唔開,冇得去旅行慶生,所以要食好D慶祝

環境咁正,相信菜式都應該唔錯

男人揀左杯生啤Hitachino Nest Lager~

講左咁耐,終於到食物啦。
Aburi Hamachi 鰤魚刺身(即是油甘魚)
脂肪含量適中,口感幾嫩~配上三文魚子,更提升鮮味:)

Tenki Gunkan 天慶軍艦~
軍艦超迷你得黎,都幾別緻。
辣味吞拿魚,入口軟綿綿,帶子&海膽都好鮮味。

Shishito Pepper
呢種日本小青椒,一點都不辣,配上杏仁片、番紅花,清新且清甜呀!非常特色的小菜

Renkon Tempura
蓮藕天婦羅,中間釀左豬肉,外形似中式釀蓮藕,口感一般般,配上醬油味道較好。

Kobe beef Udon 神戶牛肉烏冬

牛肉厚切,香濃嫩滑牛肉,有口感之餘,入口即溶。男人大讚
烏冬食得出係自家製,夠煙靱~

咩叫做好戲在後頭,今晚感受得到啦!
Japanese seasonal sherbet, peach 蜜桃🍑
而家係日本蜜桃🍑最當造嘅時候,香甜嘅桃肉配上非常清新清甜嘅雪芭,口感一流!我非常滿足呀

Mizu Shingen Mochi
玄餅
QQ口感,好煙靱呀~暖暖mochi配上雲尼拿雪糕,將整個甜品嘅層次提升呀~
全晚最滿意係甜品!!

餐廳走高檔路線,雖然價錢略貴,但環境、氣氛、服務都一流,食物飲品選擇多。就算2個人拍拖,幾個朋友聚下同一大班人開P,都好適合呀!我要約埋三五知己再黎chill下
2018-07-05
慶祝紀念