2018-02-09
本人一向是一個少說話多食野的人,喜歡周圍食!平時食開既火鍋店一般都唔乾淨、好多油煙、隔離左右都係人。當我第一次去亞古鍋既時候,以為自己入錯地方好尷尬,因為餐廳內𥚃的裝修好高級好有格調,好似有種浪漫既感覺!呢間餐廳環境幾好,有露台,而且檯與檯之間不會好近,傾計十分自在,唔似任食火鍋沒有時限,可以慢慢傾不用趕,都幾適合一大班人!因為呢間鋪係鍋底為主,所以醬料方面就同一般火鍋店相若呢個就係佢地招牌亞古鍋,睇落去唔似係火鍋底, 反而係一窩老火湯。我問侍應點解呢窩野可以煲到奶黃色,佢答每日朝早都會搵隻雞做底,再加上中藥去煲左差唔多4個鐘就得出呢隻色,之後就另上一大片花膠落去煲。大約滾左10分鐘就飲得,侍應都幫我地剪開一塊塊方便進食, 個湯好濃,飲得出係好濃味雞湯,加上藥材就更加濃味,3舊幾水其實都算抵,當養生湯水都夠啦。叫左個牛皇三寶,呢個係必食,佢入面有牛頸脊、邊抓&腩包&金錢展。碟牛已經解凍左唔會出血水,睇落係好靚好新鮮,唔太肥唔太瘦,落窩一陣就食得,完全唔洗點醬就食,超有牛味,因肥高定牛肉比例岩岩好,口感係好林好滑。邊抓/腩包都要試,因為平時好少出去特登叫呢D部分黎食,呢個要滾耐少少,口感
因為呢間鋪係鍋底為主,所以醬料方面就同一般火鍋店相若
花膠湯
叫左個牛皇三寶,呢個係必食,佢入面有牛頸脊、邊抓&腩包&金錢展。碟牛已經解凍左唔會出血水,睇落係好靚好新鮮,唔太肥唔太瘦,落窩一陣就食得,完全唔洗點醬就食,超有牛味,因肥高定牛肉比例岩岩好,口感係好林好滑。邊抓/腩包都要試,因為平時好少出去特登叫呢D部分黎食,呢個要滾耐少少,口感硬少少, 但不減牛既味道。
食完個牛都飽飽地, 所以叫左幾份丸試下, 標榜全手打,其實全部都好食, 食落足料, 好似墨魚丸入面係食到一粒粒既墨魚唔係HEA做果隻。
呢個係菠菜釀肉子豆腐,幾有新意,肉子香滑,不過落煲就要留意,豆腐一般都好易整碎。
蔬菜新鮮,睇落好乾淨,可放心食肉,全部都好清甜,又其係栗米好甜。
今次唔食烏冬, 叫左個台灣麵,有D似大陸隻上海麵再幼身D,唔洗煮太耐,口感煙韌。
另外叫左幾柸mocktail,全部都係果汁底,見住呢幾柸野就好似落左BAR咁