餐廳: 富臨酒家 (燒鵝大王)
資訊:

餐廳: 富臨酒家 (燒鵝大王)
資訊:

2022-01-05 397 瀏覽
今天到鯉魚門開會,開完已是午飯時間,與同事行出嚟便見富臨,同事話食過Ok ,它雖然不是我杯茶,也試試吧!它裝修與大部份茶樓一樣,光猛企理,因有大半個場租了給社團做活動,變得很多人,不方便影相。點心都算多選擇,也有小菜。我們叫了一個點心拼盤($58)、咸水角(中點)及叉燒腸(大點),兩個女仔都差唔多了。點心拼盤有7件點心,2個叉燒包、蝦餃、燒賣、潮州粉果、雞包仔、紅棗糕各一,算抵。叉燒包味道普通,包皮太厚餡太小。燒賣味道唔錯,蝦肉算多,肥廋均勻。潮州粉果一望知唔掂,皮太厚。反而紅棗糕是整籠點心最好味的一個,咬落軟糯綿綿,有紅棗香味。其他冇食,不品評。咸水角很普通,外皮不夠脆,有點軟🤔,兼且有點油,似是炸好放了一會。👎🏻叉燒腸味道唔錯,皮算薄,叉燒不多,但有菜補返,所以食落味道和口感都Ok。👍🏻茶亦ok,雖然是茶包,頗香。整體而言,它的水準與大部分大路茶樓一樣,無驚亦無喜。

2021-11-28