2005-03-26
今晚一行十人黎左開飯同琴晚一樣係食上海菜叫左個八人餐加小籠包同水煮牛肉但最後多野到食唔晒十分浪費八人餐有冷盤可以揀四樣我地要在皮蛋豆腐,牛月展,烤麩同糖醋排骨另外食物有魚羮,黃金蝦,松子桂魚,蔥爆牛肉,賽螃蟹,樟茶鴨跟蝴蝶包,蟹粉生煎包,棗泥糕同一碟唔知叫咩既炒雜菜另加送豆漿皮蛋豆腐同烤麩~味道一般,冇乜特別糖醋排骨~好入味,但d肉既質感似牛肉乾粒多d牛月展~有少少un,味道亦唔突出魚羮~有帶子粒同豆腐粒加莞茜煮成,濃淍適中,唔係用豆粉水煮成,清清地唔錯黃金蝦~呢個好香口唔算好油,用鹹蛋黃包住炸熟既大蝦,d蝦好大隻又有鮮味,鹹鹹地好好食松子桂魚~桂魚原條炸起,再舖上松子等等配料同醬汁,甜酸度適中,魚肉又炸得唔鞋,d粉又唔厚,好味道蔥爆牛肉~牛肉炒得好滑又唔油,又食唔到梳打粉既味,不過d蔥太多,食到尾時要慢慢o係蔥中搵番d牛肉出黎食,連埋薄餅一齊食好正賽螃蟹~呢個比較失色d,蛋白唔算炒得滑,而且又無乜料o係入面,普通至極樟茶鴨跟蝴蝶包~如果鍾意食鴨胸既朋友會鍾意,而且d肉好瘦,有煙薰既感覺,味道少少鹹,點埋醬汁忍唔住食左兩三件蟹粉生煎包~呢個好好味呀!皮煎得夠脆但略嫌膿左少少,但入面d湯
同琴晚一樣係食上海菜
叫左個八人餐加小籠包同水煮牛肉
但最後多野到食唔晒
十分浪費
八人餐有冷盤可以揀四樣
我地要在皮蛋豆腐,牛月展,烤麩同糖醋排骨
另加送豆漿
皮蛋豆腐同烤麩~味道一般,冇乜特別
糖醋排骨~好入味,但d肉既質感似牛肉乾粒多d
牛月展~有少少un,味道亦唔突出
蟹粉生煎包~呢個好好味呀!皮煎得夠脆但略嫌膿左少少,但入面d湯汁好清甜,d餡又唔油,雖然見唔到有蟹粉,但有蟹粉既鮮甜味
棗泥糕(甜品)~似食緊紅棗咁,唔太甜又煙煙un un,ok既,但唔o岩我口味囉
炒雜菜~有好多唔同既雜菜同菇o係入面,好似係蠔油汁煮成,味道一般咁啦
豆漿~有豆味,唔太甜,算幾好
至於另叫o個兩樣:小籠包同水煮牛肉
小籠包~個餡似足生煎包,但分別在於有冇蟹粉味,皮較湘川滬厚身,但個餡好味d,湯好鮮甜
水煮牛肉~有麻辣感覺,除左牛肉同筍外,佢o個底仲舖左粉絲,食得辣既連埋食好正
不過個人覺得都係黃大仙間詠藜園好味d又抵食d
又唔駛點等位