2018-12-04
係香港好難食到出色嘅天婦羅,平價嘅就粉厚油膩唔新鮮,日本過江龍嘅就定價昂貴質素參差。難得有間本地薑主打天婦羅丼飯,經濟實惠又有水準,仲要係旺角咁方便嘅地區,真係要好好介紹一下。海鮮天丼有日本甲紋魷魚、日本蟹棒、虎蝦、流心蛋、菜心苗、茄子同蓮藕,$78有咁多款天婦羅真係好抵!!由於佢呢到嘅天婦羅全部都係即叫即炸,所以落完單都要比d耐性等一等。個丼一黎到就有陣熱力攻過黎,係好熱氣嘅感覺睇圖都見到天婦羅將成個碗面都蓋滿咗,堆得高高滿滿,非常豐富!呢到嘅粉漿薄脆度恰到好處,而且咬落唔鬆散,入口咔嚓咔嚓聲真係誇張到隔離枱都聽得到,食落去無油膩感,真係同平時放題食到嗰d無得比其中我最欣賞嘅係流心蛋。流心蛋嘅製作顯然比一般天婦羅講求更多技巧,要顧及表面炸漿又要保持內裡半生熟嘅效果,所以食嘅時候,蛋液流出嘅一刻我真係默默讚嘆咗一聲至於追加嘅海膽天婦羅,我覺得都幾特別嘅,真係聽都未聽過(可能我見識淺少啦~)海膽炸完依然有細滑嘅質感,食落甘甘甜甜,加上炸紫菜,別有一留風味