2015-11-02
近排喺Facebook見有朋友Post左個五官端正嘅比卡超飯上黎,原來係「沙嗲王」Crossover比卡超推出一系列主題食物同飲品!話哂以前都有煲開比卡超,一於就去棒下場。見到個餐單,第一眼望到嘅就係個個最矚目嘅比卡超大頭飯啦,都係為左佢而黎,二話不說就叫左個。要留意嘅係,除左個飯之外,仲跟個咖喱汁。個咖喱汁就有紅、綠、藍三隻色俾你簡,問左侍應,其實三色味道同經典嘅白咖喱味道一樣。但你問小編呢,小妹就覺得三隻色都同個飯唔太match啦,尤其係勁似漱口水look嘅藍色!不過眼看四方,見到最多人簡嘅又竟然係藍色喎!正所謂勇者無懼,唉唔_驚頂硬上!個飯嚟到,第一眼望落,砌得又真係幾精緻喎。黃薑飯做主體,兩隻耳仔同個鼻就用黑糯米做陪襯,眼同口就用可食用類似紙質嘅材料鋪上去,再加兩片小蕃茄一左一右作為比卡超嘅紅色酒粒,加加埋埋個樣都有八九成似啦!(但上面就鋪左啲唔太入局嘅沙律菜,影響左成個觀感,減少少分,其實應該分開上)。食落口,炒飯食得出粒粒分明、煙韌同偏硬身,炒得有番咁上下鑊氣,飯嚟講係唔錯。而飯嘅裡面其實係包著左幾舊炸豬扒,不過唔知係咪因為比飯包著嘅關係,感覺有啲「冧」左,食落口冇咗酥炸嘅