2019-10-12
Cafe Revol, Tsim Sha Tsui 坐係四邊灰色混凝土牆之間,頭頂有塊寫有「香港人加油」嘅黑板,感覺份外親切。今日嘅尖沙咀同佐敦,特別多人。就連平日人煙稀少嘅林䕃道裏面呢間Cafe Revol 都要排隊等位。興幸嘅係,我聽到嘅,全部都係講廣東話。我叫左杯signature drink- Citrus Espresso bomb (柑橘咖啡特調)。好有層次,好清新。最大路地分佢嘅層次,可以飲到2種味道:上層嘅係咖啡,下層係香橙同西柚味。(當然如果再要細講佢嘅味道,你仲會飲到coffee blend中嘅檸檬,花香,同香柑味)第一啖飲落去,好濃嘅咖啡味。尤其是加埋梳打水果種泡泡威力,令到咖啡味係口腔裏面爆升。雖然總會飲到小小杯底嘅香甜味,但咖啡嘅香始終可以覆蓋下面嘅甜柑汁。飲到咁上下,咖啡味開始慢慢消失。但因為係循序漸進,以溫水煮蛙嘅形式去淡化原本有嘅咖啡味,所以如果唔細心留意,你基本上唔會發覺佢係被消失緊。但係當你飲到最後一啖嘅時候,你暮然回首,望住個杯,你會察覺杯中剩下嘅就只有橙色,冇晒啡色。果一刻,你果杯「柑橘咖啡特調」,變成左「柑橘特調」,咖啡被消失得無影無蹤。可能有
可能有啲人會唔介意剩係得柑橘味,但我鐘意咖啡,所以如果比我揀,我會寧願佢永遠停留係「柑橘咖啡特調」嘅狀態。
比你,你會點揀?