香港雖然多日式餐廳,但好多都大同小異。除非係較高級或特別的,街邊或屋村式日本菜的餐牌環境裝修味道,連侍應唔咸唔淡的日文招呼方式都係差不多。大部份地方味道不會太差,但係好突出的其實不多。今天終於有機會到出晒名的三河屋食飯,希望食到比平時不同的日本菜。環境比相像中的逼,但幾有日本家庭的感覺。因為知道會好大份,三個人叫了兩個飯,然後幾個小食。跟鰻魚飯的麵豉湯,不會好似一般貨色咁過淡,還可以。跟住來的係煙鴨胸,口感太林,有煙的味道,但冇咩肉味,很一般。第二個小食係大阪燒餅,細細個但面頭鋪滿了木魚絲。燒餅已切開幾舊,一夾起已知不妥,因為係可以成舊夾起唔散的。硬綁綁像pizza的燒餅還是第一次食,而且入面料不多,又太多木魚絲,可以話係差。最後的小食天婦羅都係差。入面的材料沒有問題,問題出於脆漿炸出來很實,比很多屋村餐廳還要差。主菜就反而挽回不少分數,而咖哩吉列豬扒飯的豬扒尤其出色。炸得香脆,但卻一點都唔油。小弟甚至覺得比吉列專門店的還要脆,但輸蝕在肉質,肥肉較少那幾件會有點韌。但始終只係五十大元的飯,已經收晒貨。至於咖哩,味道OK,又杰又多。味道其實同超市買的包裝咖哩差不多,但勝在份量不吝嗇又冇溝

主菜就反而挽回不少分數,而咖哩吉列豬扒飯的豬扒尤其出色。炸得香脆,但卻一點都唔油。小弟甚至覺得比吉列專門店的還要脆,但輸蝕在肉質,肥肉較少那幾件會有點韌。但始終只係五十大元的飯,已經收晒貨。至於咖哩,味道OK,又杰又多。味道其實同超市買的包裝咖哩差不多,但勝在份量不吝嗇又冇溝水吧

鰻魚飯沒有豬扒出色,但也不賴。鰻魚比一般的大舊和肥美,但是不是非常好吃呢,又好似不是。最好食的反而係啲飯,黏度剛剛好,連碗底的飯都沾上了適量的鰻魚汁,很容易完成整碗。

小食不合格,但主菜不錯,總括都是比一般的日式餐廳好。看看其他的食評,發覺這裡的水準都好飄忽,可能下次來的時候有些食品會更好?可能吧...
香脆的豬扒﹗
汁撈飯