2016-10-09
相信好多人香港人都同我一樣 好鍾意飲咖啡😆 咖啡,真係會令人上癮嫁! 每日都飲咖啡既小妹,自然對飲咖啡都有一種要求啦好!今日,就約左個朋友,去已經hit左一排既 coffee shop,嘆返杯咁火辣辣既咖啡啦!!入到去, 唔使menu 都已經見到唔同飲品嘅相貼係店舖既牆身,我就揀左 朱古力鮮奶咖啡 我朋友就揀咗杯香蕉鮮奶咖啡,送到上嚟發現!咦~ 同張相唔同樣嘅,正想發茅之際,噢!! 原來每杯咖啡都唔同樣嫁,都係沖調師既心機😍真心覺得好堅可以畫到咁似既卡通人物😜講下味道啦!!朱古力鮮奶咖啡 我覺得係朱古力味偏濃,唔算太甜,鑑於小妹好鍾意朱古力,所以我覺得依個咖啡好啱我心水,雖然佢唔會好甜,但咖啡味都濃既, 飲落唔會有苦澀味,我諗即使係平時比較少飲咖啡嘅人都會好容易接受。香蕉鮮奶珈啡至於依杯咖啡 就真係見仁見智由於依杯飲品係我朋友order嘅,我當然要轉達下佢嘅意見呢佢覺得呢杯香蕉鮮奶咖啡味道,味道偏甜 而且香蕉嘅香精味,佢本人亦都唔係咁鍾意。 佢唯一欣賞嘅係鮮奶味好濃郁 不過整體,佢就唔係太欣賞啦之後杯飲品,就交咗畀我啦😜由於我都幾鍾意飲呢啲特色嘅咖啡之前都係大型連鎖店order過類似香
好鍾意飲咖啡😆
咖啡,真係會令人上癮嫁!
每日都飲咖啡既小妹,
自然對飲咖啡都有一種要求啦
好!今日,就約左個朋友,
去已經hit左一排既 coffee shop,
嘆返杯咁火辣辣既咖啡啦!!
我就揀左 朱古力鮮奶咖啡
我朋友就揀咗杯香蕉鮮奶咖啡,
送到上嚟發現!咦~ 同張相唔同樣嘅,
真心覺得好堅可以畫到咁似既卡通人物😜
講下味道啦!!
朱古力鮮奶咖啡
雖然佢唔會好甜,但咖啡味都濃既, 飲落唔會有苦澀味,
我諗即使係平時比較少飲咖啡嘅人都會好容易接受。
香蕉鮮奶珈啡
至於依杯咖啡 就真係見仁見智
由於依杯飲品係我朋友order嘅,
我當然要轉達下佢嘅意見呢
佢唯一欣賞嘅係鮮奶味好濃郁
不過整體,佢就唔係太欣賞啦
之後杯飲品,就交咗畀我啦😜
由於我都幾鍾意飲呢啲特色嘅咖啡
之前都係大型連鎖店order過類似香蕉味咖啡,睇住啲沖調師點沖大概都知道佢哋係落咗啲香蕉味syrup,所以我都唔expect一條條香蕉落咖啡度啦 😂
我又覺得 呢一隻香蕉味唔算好難接受而且正如朋友所講濃郁嘅鮮奶味其實令依杯飲品生色不少, 不過呢,我會話依杯係一杯入門級既咖啡,
如果你平時飲開咖啡,鍾意濃濃既咖啡味,
我就覺得呢杯咖啡 未必滿足到你啦!!
banana latte , mocha