2009-05-11 11 瀏覽
母親節的晚飯, 係同男朋友同我媽媽食, 地點係九龍城金寶泰國菜館等位就必然了, 母親節... 一百個人在門口等, 有人鼓譟, 但大家都明白, 所以都沒有不愉快的事, 等了三十分鐘, 有得食, 大抵因為五間舖, 枱多唔使等咁耐啦因為得三個人, 所以叫了不多, 計有冬蔭功, 炒通菜, 蝦膏炒飯, 同埋蒸粉包, 仲叫左一杯龍眼冰飲!冬蔭功味道可說是我吃了咁多間之中最好味的一間, 湯入面有兩隻大頭蝦, 可能蝦頭有膏, 一路滾一路飲, 覺得越嚟越重蝦味, 而且煲湯夠酸, 夠辣, 好夠味! 蝦膏炒飯料就有好多, 有肉鬆, 雞蛋, 立腸, 但係雖然多料, 覺得溫度唔係好夠熱, 有炒定先之後有單畢出嚟的嫌疑蒸粉包我大力推介食家們一定要試, 粉包入面的餡做得好出色, 有豬肉碎, 雲耳等, 但不知用了什麼方法調味, 味道幾好, 不過最欣賞其實係個皮, 做得很薄, 加上個魚露實在十分美味, 所以如果去金寶, 唔食呢味真係好可惜!炒通菜一般啦, 我覺得比較多油! 最後要提係杯龍眼冰, 超大杯, 仲好好飲!雖然叫的餸唔多, 但係媽媽食得好開心!

雖然叫的餸唔多, 但係媽媽食得好開心!
冬蔭功, 超好飲
勁大杯的龍眼冰, 好甜