2018-11-16
素聞祥興伙記態度欠佳,諗住俾次機會佢地,與家人去食早餐,引証一下事實。我們自行找了座位,坐了一會,即使禮貌揮手繼而友善揚聲,侍應們擺出嘅態度就係佢哋好忙,見唔到亦聽唔到。就係此際,藝人鄭丹瑞獨自入了祥興,不用出一粒聲,幾個侍應立刻簇擁上前招呼佢,為佢安排座位。剛剛其中一個十分冷冰冰兼黑面的侍應,立時露出笑容,呼藝人為「旦哥」,並問他要什麼食物,而藝人鄭先生的食物亦立時送到。當時全場食客見到這個情況,都睇在眼內,很多食客都是有修養,大家只是無奈互望,冷笑作罷,箇中感受難以用筆墨去形容。藝人和我們這些平民食客都係比相同嘅金錢,何以服務有這樣大的差別?至於食物方面,菠蘿包尚算不錯,然而奶茶的質素卻十分一般,跑馬地連鎖咖啡店再行上小小的茶餐廳,那裏的奶茶好味專業得多。我們剛剛開始進食早餐,就見到鄭丹瑞埋單了,可憐很多食客比藝人鄭先生早入來的,早餐仍未有着落。