2018-11-02
開業冇幾耐就不斷回頭嚟微笑。 但係! 10月尾某日一行四人嚟食,發現有個新員工嚟咗,佢唔同之前個員工嘅做法,佢大有趕人嘅趨勢,成日問你食完嘢未、一食完就收、一收到枱面冇嘢食阿新員工就會「即刻」「自動」放張單喺枱面,甚至你有冇嘢要加都唔問。 一次都算,但係果然有一就有二。 今日11月2號7點幾,一行兩人嚟到微笑,食到尾聲我加咗一罐細飲品,其實都打算飲幾啖就拎住行住飲。先啱啱打開飲咗兩啖,果不其然,瞬間枱面被清空,張單就出現咗喺枱面。唔緊要,俾錢應該。俾完錢,同行人打算睇埋個訊息就行,我亦都拎好嘢準備好要離開。 點知! 轉眼間阿新員工行埋嚟,拍我膊頭話「麻煩快啲吖,有人等緊」。我完全有被逼食快餐嘅感覺!仲要拍我膊頭。我有啲嬲,唯有向同行人講我哋俾人趕,行啦。 同行人覺得不滿,走嘅時候同嗰位新員工細聲而嚴肅咁講:「你咁樣其實即係趕人走。」 阿新員工聞言就話:「我哋係咁架」 我之前嚟咁多次從未試過唔駛開口叫埋單,從來冇俾人趕過。其實冇打算霸住張枱,睇埋個meesage最最最多都係幾分鐘嘅事。有冇必要咁樣對客人。 我唔知係老闆默許定點樣。但係我諗,至少呢位新員工在職嘅日子我都唔會再嚟食.....
但係!
醬油炸雞
一次都算,但係果然有一就有二。
點知!
阿新員工聞言就話:「我哋係咁架」
我唔知係老闆默許定點樣。但係我諗,至少呢位新員工在職嘅日子我都唔會再嚟食...... 傷心又失望。